A PM cáfolja az ingatlanadóval kapcsolatos sajtóhíreket

A Pénzügyminisztérium (PM) szerint tudatosan félrevezető sajtóhírek jelentek meg a Népszavában az ingatlanadóval kapcsolatban – közölte szerdán a szaktárca.

A lap azt állította, hogy jövőre már nem csak a 100, hanem az 50 millió forintos értéket meghaladó ingatlanok után is meg kell fizetni a luxusadót. Ezt – közlésük szerint – Veres János tárcavezető az MSZP keddi frakcióülésén mondta. A PM ezzel szemben azt közölte: még nincs semmilyen döntés a jövő évi adójavaslatokról, így az ingatlanadóról sem. A Független Hírügynökségnek a tárca sajtóosztályán azt mondták, hogy a keddi frakcióülésen Veres János nem beszélt az ingatlanadóról.

Jövőre már nemcsak a 100, hanem az 50 millió forintos értéket meghaladó ingatlanok után is meg kell fizetni a luxusadót – írta szerdai számában a Népszava. A lap úgy tudja, ezt Veres János pénzügyminiszter közölte kedden, az MSZP informális frakcióülésén. Az adó mértéke azonos lesz az idén alkalmazottal: az 50 millió feletti érték fél százalékát kell befizetni minden üdülő – és lakóingatlan után. Szakértők szerint az ingatlanok két százaléka tartozhat ebbe a körbe, zömében budapesti épületek – írta a lap.

A PM szerdán közleményt adott ki, amely szerint még nincs semmilyen döntés a jövő évi adójavaslatokról, így az ingatlanadóról sem. Egyelőre csak annyi bizonyos, hogy a koalíciós megállapodásnak megfelelően a kormány egyszerűsítené és igazságosabbá tenné az adórendszert, hogy a tehetősebbek is arányosan vegyék ki a részüket a közterhek viseléséből. A Pénzügyminisztériumban ennek érdekében zajlik a döntések előkészítése, a javaslat augusztus végére készül el, a kormány pedig szeptember közepén tárgyalja – olvasható a szaktárca közleményében.

A Független Hírügynökség megkeresésére a Pénzügyminisztérium sajtóosztályán azt mondták, hogy a keddi frakcióülésen a tárca vezetője nem beszélt az ingatlanadóról.