A petárdázás továbbra is tilos szilveszterkor

Akt.:
Budapest, 2014. december 30. Kiss Gergő László (b) szilveszteri tűzijátékokat és pirotechnikai eszközöket árul a fővárosi Europark bevásárlóközpont parkolójában felállított ideiglenes standjánál 2014. december 30-án.
Budapest, 2014. december 30. Kiss Gergő László (b) szilveszteri tűzijátékokat és pirotechnikai eszközöket árul a fővárosi Europark bevásárlóközpont parkolójában felállított ideiglenes standjánál 2014. december 30-án. - © MTI Fotó: Kovács Tamás
Miskolc – A fel nem használt kistűzijátékokat január 5-éig kell visszavinni a forgalmazóhoz.

2011 szeptembere óta hatályos az a kormányrendelet, amely az úgynevezett 3-as pirotechnikai osztályba sorolt termékek év végi felhasználhatóságát szabályozza. Míg az 1-es és a 2-es kategóriába tartozó pirotechnikai termékek – például tortagyertya, kisebb hatóanyagú termékek – egész évben megvásárolhatóak, a 3-as osztályba tartozókat kizárólag év végén lehet megvenni és csak nagykorúak tehetik ezt meg. A 4-es osztályba tartozó eszközök nem árusíthatók, azokat kizárólag pirotechnikusok működtethetik.

Az idén vasárnap óta árusítják a 3-as osztályba tartozó termékeket. Kifejezetten pirotechnikai eszközöket forgalmazó üzletből, vagy ideiglenes, engedéllyel rendelkező elárusítóhelyről vásároljanak az emberek. Utóbbit úgy lehet ellenőrizni, hogy a legális árusoknak ki kell függeszteniük az engedélyüket, az eladók pedig szakképzettek. Kocsi hátuljából, piaci gyékényről senki se vegyen pirotechnikai terméket. A termékeket címkézni kell, ezen fel kell tüntetni, hogy milyen osztályba tartozik az áru, tartalmaznia kell úgynevezett CE-jelölést, alatta egy négyjegyű tanúsítási számot, valamint egy regisztrációs számot is. Szerepelnie kell rajta használati utasításnak is.

A külföldön legálisan vásárolt pirotechnikai eszközök nem biztos, hogy megfelelnek a hazai szabályozásnak, továbbá senki se rendeljen postán vagy csomagküldő szolgálaton keresztül ilyen terméket, mert azok postai szállítása, kézbesítése tilos.

Egy embernél év végén legfeljebb 5 kilogramm hatóanyag-tartalmú termék lehet, de a mennyiség lakóegységként értendő, vagyis nem hatványozódik aszerint, hogy hányan laknak ott. Tetőtérben, alagsorban nem szabad ilyet tárolni, ügyelni kell arra, hogy kiskorú ne férjen hozzá, sérült, illetve lejárt szavatosságú árut pedig tilos felhasználni. Nem tárolható együtt tűzveszélyes anyagokkal sem.

Petárdázni továbbra is tilos, a fel nem használt, hibás vagy lejárt szavatosságú termékeket pedig január 5-éig kell visszavinni a forgalmazóhoz, aki köteles azt térítésmentesen átvenni. A szakemberek figyelmeztetnek, számolják az emberek, hogy hány effekt lépett már működésbe, és amikor már valamennyi megtörtént, akkor is várjanak 5-10 percet, amíg megközelítik a terméket. Hozzátette: rend­ellenes működés esetén se közelítse meg senki a pirotechnikai eszközt, például ne próbálják meg eloltani sem, ráadásul működés közben ezek a termékek csak nagyon nehezen olthatóak.

ÉM