A Pénzügyminisztérium módosította makrogazdasági előrejelzéseit

A korábban várt 6,5 százalék helyett 6,4 százalék lesz idén az infláció a Pénzügyminisztérium számításai szerint. 2009-re pedig a korábban tervezett 4,3 helyett 3,9 százalékos pénzromlást jósol a tárca- mondta el keddi sajtótájékoztatóján Keller László államtitkár.

A Pénzügyminisztérium 13,5 milliárd forint államháztartási hiánnyal számol októberre önkormányzatok nélkül. Az év első tíz hónapjára pedig 745 milliárd forintot- jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára. Hozzátette, hogy a gazdasági válság hatásai már érzékelhetőek októberben.

Az államháztartás hiánya szeptemberben a PM által várt 80,5 milliárd forinttal szemben 58,4 milliárd volt. Az első nyolc havi deficit pedig 731 milliárd forintra rúgott, ami a GDP 2,7 százalékának felelt meg.

Keller László elmondta, hogy az infláció idén a PM számításai szerint a korábban várt 6,5 százalék helyett 6,4 százalék lesz. Az államtitkár megismételte: a GDP várhatóan 1,8 százalékkal bővül 2008-ban a korábban előrejelzett 2,4 százalék helyett. Az államháztartás hiánya pedig GDP arányosan 3,4 százalékra csökken idén és 2,9 százalékra jövőre.

Az alacsonyabb növekedés annak a következménye, hogy kisebb mértékben, 11,5 százalék helyett 7,6 százalékkal bővül az export, mérsékeltebb, a 4 százalék helyett 1 százalékos a beruházások növekedési üteme. Eközben a lakosság fogyasztási kiadásai a várthoz képest lényegesen nem változnak, 1,2 százalék helyett 1,1 százalék lesz. A reálbér pedig magasabb lesz: 0,7 százalék helyett 1,2 százalék.

A Pénzügyminisztérium jövőre 4,3 százalékos helyett 3,9 százalékos inflációt valószínűsít. Idén decemberben a tárca már 5 százalék, a következő év utolsó hónapjában pedig 3 százalék körüli éves áremelkedési szintet vár.Sporthírek