A pénztelenség teremti meg az uzsorázás alapjait

Ózd, Miskolc – Új piaci rések nyílnak az uzsorások lecsukása nyomán, de a kisebb értékű lopások száma is gyarapodhat.

Az elmúlt néhány hónapban az ózdi rendőrök két tucatnyi uzsorást fogtak el hét hullámban. Valamennyien a rászorulókat sarcolták, általában néhány tízezer forint kölcsön fejében éveken át, több százezer forint „visszaadására” kényszerítették őket. Volt olyan, akitől a lakását is elvették, mások pedig az állandó zaklatások, fenyegetések, verések elől kénytelenek voltak elmenekülni.

Legutóbb a tokaji rendőrök vettek őrizetbe egy családot, akik Taktabájon nyújtottak illegális pénzügyi szolgáltatást. Ők is kis kölcsön fejében sok pénzt követeltek vissza, de az is megesett, hogy élelmiszert hiteleztek – igaz, a bolti ár többszörösét várták vissza azoktól, akik tőlük vásároltak. Megesett, hogy egy marék csirkeszárnyért kétezer forintot számoltak fel.

Az uzsorával kapcsolatos bűncselekmények látenciája igen nagy, ezért arra a kérdésre, hogy a megye mely területei a legfertőzöttebbek, nem lehet válaszolni, mondta dr. Simkó Imre alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője. A sikeres elfogásokról szóló hírek miatt úgy tűnik, Ózd környékén és a Taktaközben van a legtöbb uzsorás, de Simkó Imre szerint a szegénység mindenütt megteremtette az uzsorázás alapjait, amely leginkább az alacsony iskolázottságú, kis keresetű, és amúgy is kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket sodorja a szegénység még mélyebb bugyraiba.

Évekig tűrnek

Az áldozatok sokszor évekig tűrik a zsarolást, és teljesítik kizsákmányolóik akaratát. A legtöbben csak akkor fordulnak segítéségért a rendőrség, ha már végképp mindenüket elveszítették, de gyakran a feljelentéseiket is visszavonják. Ennek hiányában pedig nem intézkedhet a rendőrség. A bűnmegelőzési osztályon már évekkel ezelőtt látták a probléma méreteit, ezért adták ki az uzsoranaptárt, amin egy uzsorakölcsön történetét mesélték el képekben, hogy az írott szóval nehezen boldogulók is megértsék. A történet onnan indult, hogy az áldozat elbukta a pénzét egy játékautomatán, majd „baráti kölcsönt” kapott valakitől, aki aztán rendszeresen megverte, elvette mindenét, családját fenyegette, egészen odáig, hogy a rendőröktől kért segítséget, akik elfogták a zsarolót. A naptár egy évre szólt – a bűncselekmények azonban évekig tartó zaklatást, bántalmazást jelentenek, mire az áldozat eljut odáig, hogy segítséget kérjen; volt olyan eset, amikor több mint egy évtizeden át fizetett az adós.

Simkó Imre elmondta még: kicsit tartanak tőle, hogy a becsukott uzsorások piacát, üzleteit mások veszik át, illetve hogy az általuk nyújtott szolgáltatás hiányában megnő a kisebb vagyon elleni bűncselekmények száma. Ezért – hogy az érintettek megtanuljanak kijönni a pénzecskéjükből – egy oktatóanyagot állítottak össze, ami azzal foglalkozik, hogy mit és miként kell főzni ahhoz, hogy holnapra is jusson, mennyit kell félretenni rezsire, más fontos kiadásokra. Ezt a kiadványt egyelőre széles körben még nem terjesztik, a települési önkormányzatoknak küldték meg, akik remélhetőleg fel tudják használni azh abban foglaltakat.

ÉM-SZP

Kapcsolódó cikkek:

Őrizetben a taktabáji uzsorás klán

Szerencs, Taktabáj – Újabb uzsorásokkal szemben indított eljárást a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A négy gyanúsított az úgynevezett uzsorakölcsönökkel a megfélemlített sértettek rászorult helyzetét használta ki, így súlyos nélkülözésnek tették ki őket és családtagjaikat. Többek között élelmiszereket is adtak kölcsön uzsorára, például 5 csirke szárny 2000 forintba került a klánnál.

Most Putnokon fogtak uzsorásokat

Putnok – Néhány hónap leforgása alatt, hét akció során összesen huszonöt olyan személyt fogtak el a rendőrök, akik uzsorakölcsönök folyósításából tartották fenn magukat.

Teljes letámadás: újabb uzsorásokat fogtak el Putnokon!

Ózd, Putnok – Az Ózdi Rendőrkapitányság pár hónap leforgása alatt hét akció során már huszonöt olyan személyt leplezett le és fogott el, akik rendszeres haszonszerzés céljából többek rászorult helyzetét kihasználva, a sértetteket és azok családját súlyos nélkülözésnek tették ki.