A pénzt is elviszi az ár Borsodban

Kedden Bőcs, Berzék, Sajóhidvég térségében áradt a Hernád. Védték a védhetőt. Anyagilag is megterheli a településeket az árvízi védekezés. Javul az árvízhelyzet [.pdf – 26KB]

Most jelentették, hogy az áradás megállt – újságolta lapunknak kedden Bőcs polgármestere, Nagy László. (Mint azt tegnap megírtuk, a Hernád árja hétfőn kettészelte a települést.)
– Éjszaka még 25 centit áradt, ami miatt Belső-Bőcs másik bevezető útját is elárasztotta a víz, bár ott óvatosan, személygépkocsival még lehet közlekedni. Úgy számolom, 3-4 óra múlva elkezd apadni a Hernád, és ha csütörtökig nem ér le a tiszai ár a Sajó torkolatáig, akkor már nem lehet baj, megnyithatjuk az utat a település két fele között.

Megtudtuk, éjszaka gátat kellett erősíteni a községben, néhány ház ugyanis veszélybe került. Egy lakóházat teljesen körülvett a víz, négynek pedig az udvarára tört be az ár. Most homokzsákok védik a házakat, hogy legalább oda nem folyjon be a víz. A szokásos buszközlekedés még nem állt helyre, két busz viszi és hozza az utasokat a falu két végéből.

Nevetséges

De ki fizeti az árvízi védekezés számláját? – kérdeztük a polgármestert.
– Teljesen nevetséges, hogy a NORDA-hoz (Észak-magyarországi Fejlesztési Ügynökség) kell pályáznunk az idén, hogy a vis major keretből visszakapjuk a költségeink 70 százalékát – árulta el elégedetlenségét Nagy László.
– Ráadásul a pályázatot a védelem után 5 nappal be kell nyújtaniuk a településeknek. Most hagyjam itt az árvizet, a gátakat, és írjak pályázatot? Ha egy számot elnézünk, akkor elutasítanak bennünket. Az árral fenyegetett településeket meglehetősen megterheli a költségek 30 százaléka, miért nem lehet megtéríteni a 100 százalékot? Ráadásul a védekezéssel nem fejeződnek be a munkák. Az ár levonulása után kezdődik a kertek, udvarok fertőtlenítése, a kutak napokig tartó szivattyúzása, a kerítések vagy más építmények helyreállítása. Ezen költségek visszatérítésére pedig már nem lehet pályázni.

Reménykednek

Nagy László hozzátette: eddig Bőcsnek 4-5 millió forintjába került az árvízi védekezés. De akkor még nem szóltunk a gazdák mezőgazdasági káráról, ami több mint 10 millió forint. Bár Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke kérte a településeket, hogy írják össze a mezőgazdasági károkat, ezért reménykednek a termelők, hogy talán kapnak valamilyen támogatást.

Helyzetjelentés
Sajóhidvég
Két ház került veszélybe Sajóhidvégen, az egyiknek a falát érte el az ár, a másiknak a kertjébe is beszivárgott a víz, tájékoztatta lapunkat Takács Győző polgármester kedd délelőtt. Nagy erőkkel védték az árterületen álló pálinkafőzdét is mint a település egyetlen termelő berendezését. Korábban már körülvették homokzsákkal, de az egyik oldalon rövidnek bizonyult, így betört a víz. Ezért az alkalmi gátat meg kellett hosszabbítani. Védelemre szorult a szabadtéri színpad is, mely azért is fontos, mert a település hét végén falunapot tart, melynek fontos kelléke a színpad.

Berzék
Egy ötgyermekes család háza került veszélybe Berzéken, tudtuk meg kedden délben Farkas László polgármestertől. Bár a települést nem veszélyezteti az ár, de az árterületen, egy valamikor mezőgazdasági épület most lakóházként működik, 2300 honokzsákkal kellett megerősíteni a már korábban épült gátat a ház körül. A polgármester nagyon reménykedik, hogy bírni fogja az ár levonulásáig, mert a gát szivárog, bár a víz még nem tört be. Veszélyt jelenthet azonban a Tisza áradása, ha az idejekorán éri el a Sajó torkolatát.