A pénz motiválná a donorokat – a Véradók Szövetsége összefogást sürget

Ha nem veszik komolyan a véradókat, akkor leáll az ország vérellátása – mondta a Független Hírügynökségnek Balla Tibor, a Magyar Véradók Szövetségének elnöke. A vezető szerint pénzzel lehetne motiválni az embereket, ugyanis úgy tudja: sokan ma is inkább Ausztriába mennek vért adni, ahol 10 ezer forint körüli összeget kapnak. Balla Tibor úgy véli: össze kellene fogni a Parlamentnek, a Vérellátó Intézetnek, a Vöröskeresztnek és a Véradók Szövetségének, hogy ne legyen vérhiány.

Ma 50 ezerrel kevesebb véradás van, mint például 4 évvel ezelőtt – mondta a Véradók Szövetségének elnöke, aki maga is 180-szoros véradó. Balla Tibor szerint nem veszik komolyan a véradókat, hiszen tettükért mindössze apró ajándékokat és oklevelet kapnak. A lakosságot pénzzel lehetne motiválni, akkor például a munkanélküliek is nagy számban mennének a véradásokra.

Balla Tibor ugyanakkor úgy tudja: a kórházak a felhasznált vért palackonként elszámolják az Országos Egészségügyi Pénztár felé, a ritka vércsoportokra 25 ezer forintot, míg a gyakoribbakra 17 ezer forintot kapnak palackonként.

A Magyar Véradók Szövetségének elnöke arról is beszámolt: az önkéntes donorok gyakran Ausztriába mennek vért adni, ahol 10 ezer forintnak megfelelő eurót kapnak, de ugyanígy az édesanyák is ott adják le a felesleges anyatejet.Sporthírek