A pékek eddig hiába próbálkoztak

A Magyar Pékszövetség elnöke idén először lát némi esélyt arra, hogy a kereskedőkkel sikerüljön elfogadtatniuk mindazon érveiket, amelyek a kenyérféleségek és péksütemények átlagosan 10 százalékos áremelését indokolják.

Nem egyszerű a helyzet, hiszen a kenyér árát a mindenkori kereslet-kínálat szabja meg, lévén nem hatósági áras termékről van szó. Ráadásul, miközben 1989-ben még a kenyér kilónkénti árából 40 százalékot tett ki a búza ára, napjainkban már csupán a 11-12 százalékot. Az árat ma főként az olyan járulékos költségek határozzák meg, mint az energia, a munkabér, a fejlesztési és a szállítási költségek.

A pékszövetséghez tartozó vállalkozások idén nemhogy nem tudtak árat emelni, de a szövetség statisztikái szerint az idei év elején még csökkentek is a sütőipari árak. Ilonka Boldizsár elnök jelezte, hogy a szakma legalább 20 százalékos átadóiár-emelést tartott volna kívánatosnak, de a jelenlegi kiélezett helyzetben a 10 százalékkal is elégedettek lennének.

Ha így lesz (véli a szakember), akkor a péksütemények 10-13 forintos nettó átadási ára darabonként 1-1,30 forinttal nőhet, a fehér kenyér 105-135 forintos átadói ára pedig 11-13 forinttal lenne magasabb novembertől.

P.A.