A pécsi polgármester a kormánnyal tárgyal Tubesről

A pécsi polgármester a tubesi lokátorról szóló érvénytelen népszavazás után tárgyalásokat kezd a kormánnyal. A kormány hamarosan dönt a továbbiakról.

Az eredménytelenség beszűkíti a további politikai mozgásteret, amelyben a polgármesternek kötelessége azoknak a tízezreknek a véleményét képviselni, akik vasárnap kifejezték akaratukat – olvasható Tasnádi Péter közleményében. A pécsi polgármester hétfőn tárgyalásokat kezd a kormánnyal.

A honvédelmi tárca közleménye szerint a népszavazás azt tanúsítja, hogy a választópolgárok döntő többsége szerint nincs akadálya a Magyar Köztársaság légterét és a légiközlekedést biztosító radarállomás megépítésének. A pécsiek megfelelő tájékoztatást kaptak ahhoz, hogy megalapozott döntés hozzanak – áll a közleményben.

A választásra jogosultak csupán alig több mint 32 százaléka ment el vasárnap Pécsett szavazni a Tubes-hegyre tervezett NATO-lokátorállomás építéséről, így érvénytelen volt a népszavazás. A szavazáson résztvevők 94 százaléka a lokátor megépítése ellen szavazott.