A PDSZ akcióba lép a szakiskolák bezárása ellen

A Közigazgatási Hivatalhoz fordul a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezettel együtt (MKSZSZ) a fővárosi közgyűlés március elsejei határozata miatt, amelyben 19 budapesti szakiskola megszüntetéséről döntöttek.

Az érdekképviselet kedden két beadványt nyújt be a Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatalhoz. Az egyik a közgyűlési döntés semmissé nyilvánítását kéri, “a gyermekek mindenek felett álló érdekére” hivatkozva. Akad olyan bezárásra ítélt iskola, amelynek diákjait egy olyan intézménybe küldik, ahol nincs elég hely, vagy pedig nem azt a képzést kapják, amit a tanulói jogviszony garantál nekik – fejtette ki Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke. A szakszervezet azt kéri a hivataltól: vizsgálja ki, hogy a főváros megsértette-e a közoktatási törvényt a közgyűlési határozattal. Választ várnak arra is, hogy miért döntött a közgyűlés a szakképzési refomhoz szükséges hatástanulmányok határidejének eltolásáról – annak ellenére, hogy továbbra is érvényben van egy határozat arról, hogy legkésőbb 2006. december 31-ig kellene elkészíteni a felmérést – tette hozzá.

Február 15-én Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője az átalakításokról szóló döntés elhalasztását javasolta júniusig, amit a közgyűlés el is fogadott. A szakszervezet úgy értesült, hogy ennek ellenére február 15-e és március 1-je között továbbra is az iskolabezárások eredeti menetrendjét készítették elő a fővárosban – mondta Kerpen Gábor. A PDSZ ennek jogszerűségét firtatja a második beadványban.

A Közigazgatási Hivatalnak 30 napon belül kell döntenie a kérdésekben. Ha nem sikerül bizonyítani, hogy nem sérülnek a gyerekek érdekei, a hivatal jogérvényes döntést hozhat a határozat megsemmisítéséről – tette hozzá Kerpen Gábor.