A passzív ellenállás is büntethető – RTL Klub Híradó

Vasárnaptól a passzív ellenállás is büntethető, tehát az is jogszabálysértést követ el, aki olyan demonstráción vesz részt, amit előre nem jelentettek be. Az új, a civil szervezetek által komoly kritikával fogadott kormányrendelet értelmében tehát nem csak az illegális tüntetések szervezőit lehet felelősségre vonni – számolt be az RTL Klub Híradója.

A jogszabályban passzív ellenállásként megfogalmazott cselekményért akár 50 ezer forintos büntetés is kiszabható. Eddig csak a szervezőket büntethették meg egy előre be nem jelentett, tehát illegális rendezvényen, illetve azokat, akik randalíroztak. Mostantól viszont bárkit, aki ott van. A kormány egyébként az október 23-i zavargásokra hivatkozva módosította a szabálysértésekről szóló rendeletet. A rendőrök azt is bejelentették, hogy március 15-én videóra veszik az illegálisan tüntetőket, ez ugyanis bizonyíték lehet ellenük.

Közben vádat emelt a Fővárosi Főügyészség a Magyar Televízió székháza elleni, tavaly szeptemberi ostromban résztvevők közül 24 ember ellen. Garázdaság, lopás és közérdekű üzem működésének megzavarása miatt kell bíróság elé állniuk. A Büntető Törvénykönyv szerint akár öt évet is kaphatnak. A 24 vádlott közül 12-en vidékiek, 11-en budapestiek és van köztük egy ukrán állampolgár is. Öten már voltak büntetve. A vádirat szerint kövekkel és vasrudakkal dobálták az épület bejáratát, autókat gyújtottak fel, és az épületben fosztogattak, mindezzel pedig 29 millió forintos kárt okoztak.