A parlamenti pártok egyetértenek a Kossuth téri kordon lebontásával

A parlamenti pártok üdvözlik a kordon elbontását, ám remélik, hogy a Kossuth téren nem lesznek ismét a tavaly őszihez hasonló állapotok.

Magyarország szabad ország, ahol a törvények betartásával lehet demonstrálni, tiltakozni – így reagált a Független Hírügynökségnek Vadai Ágnes, az Országgyűlés rendészeti bizottságának MSZP-s tagja arra, hogy újra tiltakozó demonstrációk kezdődnek a Kossuth téren. A képviselőnő hozzátette: felfegyverkezve semmiképpen sem lehet tüntetni. A politikus reméli, hogy a tiltakozók ésszerű időkeretek között kívánnak véleményüknek hangot adni, és nem változtatják Magyarország leglátogatottabb terét olyanná, mint amilyen tavaly ősszel volt. A szocialista politikus fontosnak tartja, hogy a demonstrálók nem akadályozhatják az Országgyűlés munkáját.

Rogán Antal, az V. kerület polgármestere azt szeretné, ha kompromisszum születne a tüntetők és a környékbeli lakosok között. Előbbiektől önmérsékletet vár a fideszes politikus. Rogán Antal szerint az lenne a legjobb, ha a demonstrálók naponta csak 2-3 órán át foglalnák el a Kossuth teret, hogy a továbbiekben a téret mindenki használhassa. Javasolja, hogy a nyugalom érdekében este 10 után minden nap függesszék fel a demonstrációt.

Fodor Gábor, az SZDSZ parlamenti képviselője üdvözölte, hogy a rendőrség szerint sem indokolt tovább a Parlament körüli kordon fenntartása. Ez azonban nem adhat ürügyet arra, hogy a tavaly őszi állapotok visszatérjenek a Kossuth térre – olvasható a politikus közleményében. Hozzáteszi: a Kossuth tér az ország reprezentatív főtere és nem szélsőjobboldali politikai pikniknek helyszínt adó kemping. Amennyiben a kordon lebontását egyes csoportok arra akarnák használni, hogy törvénytelenségeket kövessenek el, a rendőrségnek a törvények betartásával fel kell lépnie a jogsértőkkel szemben, mint ahogy ezt március 15-én is tette – áll a közleményben.

Az MDF örül a kordon elbontásának, ugyanakkor nem szeretnék, ha a tavaly őszi állapot visszatérne a Kossuth térre és azt bárki felvonulási területként használná – ezt Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt szóvivője mondta el a Független Hírügynökségnek. Hozzátette: a tüntetőknek és a politikusoknak meg kell találniuk azt az egyensúlyt, ahol a Kossuth tér egyszerre lehet a kormányzat méltóságteljes központja és a szólásszabadság egyik területe is.