A parlament előtt a Költségvetési Tanács létrehozása

Hétfőn este megkezdte az Országgyűlés a Költségvetési Tanács felállításáról szóló alkotmánymódosítás általános vitáját. A fideszes és kereszténydemokrata képviselők önálló indítványát 2006 decembere sorra leszavazta a parlament, azonban hétfőn elsöprő többséggel mégis napirendre vette a Ház.

A javaslat az Alkotmányban rögzítené a Költségvetési Tanács intézményét. A testület előzetesen és utólagosan is véleményezhetné a mindenkori büdzsét és akár javasolhatja a köztársasági elnöknek a már elfogadott költségvetés visszaküldését az Országgyűlésnek.
A törvényjavaslat szerint a Költségvetési Tanács tagja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke, valamint egy a “köztársasági elnök által hat évre kinevezett, kiemelkedő tudású elméleti közgazdász.”

A hétfői vitában a kormánypárti felszólalók azt kifogásolták a javaslatban, hogy az olyan funkcióba helyezné a monetáris politikáért felelős MNB elnökét, amely nem hatásköre, hiszen a jegybanknak elvileg nem dolga a fiskális politika alakítása.
Az MSZP szerint ezen kívül az ÁSZ mint a költségvetés végrehajtásáért felelős ellenőrző szerv is kilépne a szerepéből.

Az ellenzéki vezérszónok szerint ugyanakkor a Költségvetési Tanács létrehozásának Alkotmányban szabályozása pontosan a leendő szervezet függetlenségét erősítené a kormánytól.