A parlagfű is erőre kapott az esővel

Parlagfű
Parlagfű

Kisebb termettel is intenzíven ontanja a pollent az allergiások legnagyobb ellensége. Különösen a gabonafélék tarlóin kell fokozottan figyelni, a legjobb megoldás a mechanikai bedolgozás a talajba, vagyis a tarlóhántás. Olvasók mondták

13:05: Az űrből is figyelik a gyomterjedést

A parlagfű elleni küzdelmet ma már az űrből készített műholdas felvételek is segítik, bár a hagyományos módszer még mindig hatékonyabb – fejti ki véleményét Oros László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Földhivatal vezetője. Az űrbéli fotókkal az a gond, hogy vegyes gyomtársulásokat mutatnak, ezek nem különböztetik meg a kimondottan parlagfüves területeket.

– Az űrfelvételeket inkább a Magyar Földmérési és Térérzékelési Intézet értékeli, mi jellemzően lakossági bejelentésre megyünk ki a helyszínekre, emellett végezzük a folyamatos, terv szerinti határszemléket – ad képet munkájukról a hivatalvezető.

12:30: Parlagfűirtásban javuló a felelősségérzetünk

Tavaly már egész jól szerepelt megyénk a parlagfű mentesítésben, köszönhetően a korábbi időszak erőteljes felvilágosító/felderítő munkája következtében javuló lakossági hozzáállásnak – vélekedik Karászi József a Parlagfűmentes Magyarországért Észak-alföldi Regionális Koordinációs Bizottság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Albizottságának képviselője.
A civil szervezet legutóbbi jelentésekor augusztus 10-én még 1448 ügyről, azaz parlagfű észlelésről, illetve intézkedésről tudott beszámolni, de ez a szám azóta nyilván lényegesen emelkedett.
– Más kérdés, hogy fel kell készülni most egy intenzív mentesítésre, amire körlevélben hívtuk fel a megyei települések jegyzőinek a figyelmét. Három dolgot kértünk tőlük: 1. tegyék közzé közterületeken, például egy-egy utcában az ott megtörtént parlagfű intézkedések számát, 2. a senki földjének számító külterületi dűlőutak mentét is próbálják rendbe tetetni, 3. éljenek a jó példa bemutatásának erejével, azaz többet használják a “Parlagfűmentes Ház” matrica ösztönző, másokat mozgosító hatásával – tette hozzá Karászi József.

10:40: Amennyire sínylődött a sokunk életét megkeserítő parlagfű a kánikulában, úgy kapott erőre az elmúlt napok esőzései után. A heves allergiás tüneteket okozó gyomnövény a csapadék hatására intenzív fejlődési szakaszába lépett, vagyis virágot hoz és ontja a pollent.

– Mintegy két hetet nyertek az allergiások az aszályos időjárásnak köszönhetően. Bár a vízhiány miatt a parlagfű növekedése elmarad az átlagos mérettől, most kisebb termettel is virágzásba és pollentermelésbe kezdett – hívja fel a figyelmet Szőke Lajos, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója.

Elmondása szerint különösen a gabonafélék tarlóin kell fokozottan figyelni, a legjobb megoldás a mechanikai bedolgozás a talajba, vagyis a tarlóhántás. Az sem ülhet nyugodtan a karosszékbe, aki már korábban elvégezte ezt a műveletet, hiszen a szezon kezdetén betakarított gabonafélék után megmunkált tartón is feltörhetett ez a szívós gyom.

A lábon álló napraforgó táblák is kedvelt „tartózkodási helyei” a parlagfűnek, főleg a késői betakarítású étkezési napraforgóban burjánzhat el, ha nem teszünk ellene valamit. A szakember javaslata, hogy célszerű kapával elvégezni a gyomirtást – ez környezetkímélő és hatásos módszer.

 

– Nyéki Zsolt, Galambos Béla -