A parkolási bírságolás egyértelműsítését kéri az ombudsman

Egyértelmű szabályozás kidolgozását sürgeti az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azzal kapcsolatban, hogy a parkolóőrök mennyi “mikuláscsomagot” tehetnek ki egy-egy nem fizető autóra. Most a parkolóőrök egy nap akár többször is kitehetik a jármű szélvédője a pótdíjat tartalmazó csomagot.

A probléma már 2006-ban is felvetődött. Akkor egy parkolási társaság vezetője azt állította: az üzemeltetőnek lehetősége van arra, hogy egy huzamosabb ideig parkolócédula nélkül várakozó autót többször is megbüntessen. Véleménye szerint ha nem így járnának el, azzal az autók tulajdonosait a jogkövető magatartás helyett szabálytalanságra ösztönöznék.

Szabó Máté ombudsman most az állapította meg, hogy a parkolási társaság továbbra is önkényesen értelmezi az erről szóló közgyűlési rendeletet. Az nem ad ugyanis felhatalmazást arra, hogy a társaság ösztönözni próbálja a véleménye szerinti jogkövető magatartásra az autósokat. Ennek alapján az első pótdíjazástól kezdve akár folyamatosan parkolási- és pótdíjfizetési felszólítást helyezhetnének el a gépjármű szélvédőjén. Az országgyűlési biztos ezért felkérte a Fővárosi Közgyűlést, hogy pontosítsák és ha kell, módosítsák az erről szóló szabályozást – olvasható az Országgyűlési Biztosok Hivatalának szerdai közleményében.