Magyarország

2010.08.23. 07:33

Hazugságok hálózata?

<p>Európai szinten is kínos lenne, ha kiderülne, hogy az állam elvileg tudta, kik öldösik a romákat, mégsem védte meg őket - mondta a Népszabadságnak adott interjújában Tarjáni Péter.</p>

 A civil rendőrségi szakértő szerint erős a gyanú, hogy a titkosszolgálatok - legalább az utolsó áldozat esetében - belekavarodtak a hazugságokkal teli történetekbe. A kérdések elsősorban Cs. Istvánnal kapcsolatban merülnek fel. A férfi - aki a katonai elhárítás embere volt - a 2006-os őszi események idején már jelentett egyik mostani gyanúsított társáról, majd évekkel később, 2009-ben, a tiszalöki gyilkosság után nem sokkal ismét kapcsolatba lépett vele tartótisztje a Katonai Biztonsági Hivataltól, és arra kérte, értesítse őt, ha hall valamit a romagyilkosságokról.

 A gyanúsított állítólag hogy azért nem mondott semmit, mert félt társai bosszújától. Tarjáni szerint ez nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy Cs.István mégis jelentett a romagyilkosságról, de bárhogy is történt, az igazságot csakis egy alapos, mindenre kiterjedő katonai ügyészségi vizsgálat deríthetné ki. A szakértő szerint ezeket a kérdéseket még a per előtt tisztázni kéne, hiszen mindenki számára kínos lenne, ha a bíróság előtt derül ki, hogy a férfi valójában parancsra épült be a szervezetbe és jelentett is róluk, csak épp a jelentések nem jutottak el azokhoz, akik hasznosíthatták volna azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!