A pápa személyesen fogadta pedofil papok áldozatait

Papok szexuális zaklatásának áldozataival találkozott hétfőn a pápa, mielőtt elutazott Sydney-ből. XVI. Benedek két férfit és két nőt fogadott és személyesen tőlük is bocsánatot kért azért, amit katolikus papok ellenük annak idején elkövettek.

A katolikus egyházfő szombaton, egy nagygyűlésen már megkövette a pedofil papok ausztráliai áldozatait, hangsúlyozva, hogy ő személy szerint is “mélységes szégyent érez” és határozottan elítéli ezeket a bűnöket. Azzal, hogy hétfőn külön is fogadott négy áldozatot, a pápa nyomatékosítani akarta elhatárolódását a pedofíliától.

A szexuális zaklatások áldozatait tömörítő szervezet szóvivője ugyanakkor nem volt elégedett a pápa gesztusával. “Attól tartok, olyan áldozatokat választottak ki erre a találkozóra, akik hajlandóak voltak támogatni a katolikus egyház politikáját általában is” – mondta Chris MacIsaac. Szerinte a pápának inkább Anthony Fostert kellett volna fogadnia, akinek két lányát is megerőszakolták papok, és akik közül az idősebbik sohasem tudta feldolgozni a vele történt szörnyűségeket és ezért idén, több mint tíz évvel a zaklatások után, 26 éves korában öngyilkos lett.