A pápa helyett a király szobrát ajánlják Diósgyőrbe

Akt.:
Céljuk az, hogy megjelenítsék Diósgyőr történelmi értékét
Céljuk az, hogy megjelenítsék Diósgyőr történelmi értékét
Miskolc – Diósgyőr gazdag történelmi múlttal rendelkezik, ebből kell meríteni a lokálpatrióták szerint.

Szakmai ajánlást adtak át pénteken a Diósgyőri Lokálpatrióta Kör tagjai Miskolc polgármesterének, főépítészének és a város négy közgyűlési pártjának. Az átadást megelőző órában sajtótájékoztatót tartottak, a rendezvényen részt vett a lokálpatrióta kör néhány tagja, így dr. Rózsa György levéltáros, dr. Lovász Emese régész, Rudolf Mihály építész, Hidasnémeti János építész konstruktőr és dr. Lakatos Zoltán nyugalmazott főorvos.

A kör 2014 ősze óta létezik, céljuk pedig az, hogy megjelenítsék Diósgyőr történelmi értékét és múltját, hangsúlyozták, hogy széles társadalmi bázist képviselnek, és függetlenítik magukat a politikától.

Ajánlásukat azért fogalmazták meg, hangsúlyozta dr. Rózsa György, mert nem értenek egyet a városvezetés azon törekvésével, hogy a Diósgyőr történelmi központjában kialakított térre II. János Pál szobrát kívánják felállíttatni. Szerintük a városrész arculatának kialakításakor Diósgyőr múltjára kellene inkább támaszkodni. Diósgyőr ugyanis fénykorában hatalmas jelentőséggel bírt, több évszázadon keresztül királyi uradalmi birtok volt, ennek kellene visszaköszönnie a városrész fejlesztésekor.


Ön szerint melyik szobor álljon Diósgyőr új közösségi terén?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Négy pontban

Civilként és lokálpatriótaként négy pontban fogalmazták meg szakmai ajánlásukat. Eszerint Diósgyőr új közösségi terét Királyok terének, Pálosok terének vagy Ernye bán terének kellene elnevezni, jelenleg a közgyűlés döntése alapján II. János Pál nevét viseli. A térre szerintük I. Nagy Lajos király lovasszobra illene leginkább, tudomásuk szerint a hajdani uralkodónak nincs másik lovasszobra Magyarországon, ez lehetne a későbbi Nagy Lajos-kultusz egyik legfontosabb helyszíne. (A király családja gyakori látogatója volt a Diósgyőri várnak.)

Harmadik pontként II. János Pál készülő szobrának sorsával foglalkoznak, helyszínének az avasi városrész Fényi Gyula terét ajánlják. Szerintük ezt az indokolja, hogy az ő pápasága idején született meg a jezsuita gimnázium, azaz a katolikus iskola épületegyüttese.

Javasolják azt is, hogy Diósgyőrnek legyen saját napja – augusztus 24-e –, hiszen 1381-ben ezen a napon kötötték a Turini békét, amelyet később Diósgyőr várában ratifikáltak. Erre az eseményre helyi programokat lehetne szervezni.

ÉM-HM


A Diósgyőri vár alatt vízáramlási zóna rejtőzik

Miskolc – A várárkot fel lehet tölteni vízzel, de csak a legnagyobb odafigyeléssel, tudtuk meg. tovább »

Lesz várárok és benne víz is!

Miskolc – Az önkormányzat szeretne minden ingatlantulajdonossal megállapodni, korrekt összeget fognak felajánlani. tovább »

„Mi nem akarunk elköltözni!”

Miskolc – A vár további fejlesztése miatt 13 ingatlantulajdonosnak mennie kell. tovább »