A pannonhalmi szőlők felét elverte a jég

Letarolta a jég a pannonhalmi szőlőültetvények felét. A történelmi borvidéken még vasárnap éjszaka pusztított a soha nem látott vihar. A jégverés több száz hektáron teljesen tönkre tette a termést.

A vihar egy 10 kilométeres sávban okozott komoly károkat Győr-Moson-Sopron megyében, Győrszemerétől Pázmándfaluig szinte mindent letarolt. A napraforgó és a kukorica mellett a gyümölcsösöket sem kímélte, a pannonhalmi történelmi borvidék szőlőültetvényeinek a felét elverte.

A termés fele károsodott a borvidéken, és még nem lehet tudni, hol fog ez megállni, mert sebet nyitott a jég, így az olyan betegségek, mint a szürkepenész és a szürkerothadás elindulhatnak a szőlőfürtön – mondta a Független Hírügynökségnek Hangyál Balázs, a Pannonhalmi Borvidék Hegyközség hegybírója.

Azt egyelőre megbecsülni sem lehet, pontosan mekkora a kár. Mivel a 300 érintett termelő többségének nincs biztosítása, a földművelésügyi tárcától kérnek segítséget. A megmaradt szőlőt csak úgy lehet megmenteni, ha azonnal lepermetezik. A gazdák akár éjszaka is dolgoznának, de amíg zuhog az eső, nem tudnak munkához látni.