A pánik rossz tanácsadó

A pánik rossz tanácsadó
Madárinfluenza volt, van és lesz is, igyekszik mindenkit nyugalomra inteni a megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás igazgató főállatorvosa hozzátéve: az iránta tapasztalható felfokozott érdeklődést bizonyos mértékig gerjesztettnek véli.

Dr. Hajdú Bertalan a KM érdeklődésére elmondta: a madárinfluenza vírusa minden baromfiban és vándormadárban benne lehet. Változékony megbetegítő-képességű kórokozó, a különféle vírustörzsek esetleges kombinálódása révén keletkezhetnek igen virulens változatai. Az ázsiai rizsföldeken rendre kialakulhatnak baromfi járványok, amelyek a vándormadarak révén elkerültek már Oroszországba is.

A vándormadarak vonulási útjába tartozó  Duna-deltában észlelt megbetegedésről még nincs teljes mértékben igazolva, hogy nagy megbetegítő képességű vírustörzs okozta.

Magyarországot zömmel elkerülik a nagy vonulási útvonalak, de tény, hogy a szabadban tartott gazdasági baromfifélék jobban ki vannak téve egy fertőzött vadmadárral történő érintkezésnek.

A madárinfluenza általában nem szokott veszélyt jelenteni az emberre, de ha jelen van a vírus, akkor már képes lehet a bajt okozó kombinálódásra – szögezi le dr. Hajdú Bertalan.

A szakember a szigorú magyar állategészségügyi szabályok szerint szükség esetén végrehajtandó megelőző védekezésről is szólt. Elmondta: ha valahol a madárinfluenza gyanúja fölmerül, a tulajdonos jelenti az ilyen esetekre magas szinten felkészült állategészségügynek, s az adott telepet azonnal, hermetikusan lezárják, megakadályozva a vírus továbbterjedését, más emberekkel, állatokkal történő érintkezését. A megelőzés további eszköze a baromfi és termékeinek behozatali tilalma, amelyet Oroszország felől már korábban, Romániából pedig vasárnap rendelt el a magyar hatóság.

Megyénk csak az előbbiben érintett, a záhonyi állategészségügyi határkirendeltség révén, Románia felőli állati termék behozatalban a nagylaki beléptető „kapu” az illetékes.

Mindenesetre van mit féltenünk, mivel megyében rég nem volt ekkora baromfi  állomány, mint idén: 45 ezer tonna brojler csirkét és 20 ezer tonna libát, kacsát állítottak elő termelőink.

Kapcsolódó linkek:

  • Madár és influenza: vonulási irányok
  • Madárinfluenza – Lezárt megyék Romániában
  • Betiltotta a török baromfibehozatalt az EU
  •  

    – Galambos Béla –