A pályán dőljön el minden

A pályán dőljön el minden
Sok kérdőjel volt a szezonzáró Zemplén Rally előtt, de végül minden akadály elhárult. Október 14-16-a között a borvidéken dől el, hogy a különböző kategóriákban mely versenyzők szerzik meg a bajnoki címeket.

Természetesen a legnagyobb figyelem az abszolútban élen álló pilóták felé irányul, hiszen a záróra előtt még négyesélyes a dolog. Egyelőre nem tudni tehát, hogy az élen álló Spitzmüller Csaba, a második helyezett Benik Balázs, vagy esetleg ifj. Tóth János, netán a címvédő Turi Tamás nyakába kerül-e a babérkoszorú Tokaj főterén. A kiélezett küzdelem mindenesetre jót tesz a sportágnak. Erről így vélekedik Dudás Kokó Gyula, az MNASZ rally-szakágvezetője is.

– A Mecsekben visszajöttek Turi Tamás esélyei is, ami nagyon fontos, hiszen a népszerű pilótát nagyon szeretik Borsodban – adott hangot örömének Dudás Kokó Gyula. – Az elmúlt esztendőkben már megszokhattuk, hogy rendre a végére marad a döntés, vagyis az utolsó futam egyben bajnokavatónak is számít. Arra azonban nem volt még példa, hogy négy páros is aranyért szálljon harcba októberben, a hangulatos borvidéki viadalon. Most eljött ennek is az ideje, és úgy gondolom: ez a hazai rallysport erősségét jelzi.

Dudás Kokó Gyula szerint a közelmúltban, a rally világbajnokságon történt tragikus baleset ismét előtérbe helyezte a biztonságot. Bár az MNASZ és a szervezők mindig felhívják a szurkolók valamint a versenyzők figyelmét az óvatosságra. Mivel technikai sportról beszélünk, ezt nem árt az unalomig szajkózni, ugyanis az emberélet mindennél többet ér.

– Mind az autón belül, mind azon kívül nagyon kell vigyáznunk egymásra – folytatta a szakágvezető. – Az országos bajnokságban a pályák kijelölésekor a mindenkori rendező igyekszik a lehető legbiztonságosabb aszfalt vagy murvás utat kijelölni, de a nézőknek is partnernek kell lenni. Sajnos nem egyszer az alkoholos befolyás alatt lévő szurkolók okoztak bajt, ezért arra kérnénk mindenkit, hogy kulturáltan, a rendezők utasításait betartva nézzék a versenyt, tiszteljék meg ennyivel azokat a sportembereket, akik életük veszélyeztetésével szórakoztatják őket.

A tavalyi zempléni száguldásról Dudás Kokó megjegyezte: egy kiváló verseny volt, de egyébként minden egyes viadal emlékezetes marad, amikor bajnokot avat a rallys társadalom.

– Remélem, hogy színvonalában most is hasonlót, vagy egy kicsit jobbat kapunk – vélekedett Dudás Kokó. – Jacsó Tibor és csapata hosszú évek alatt bebizonyította, hogy kiváló versenyeket tud rendezni és ezúttal is nagyszerű gyorsasági szakaszok szerepelnek a programban. Minden egyes rallyszurkoló csak csettinthet, amikor meghallja a fónyi, vagy az erdőbényei gyors nevét és kilátogat a pályák szélére.

A jövővel kapcsolatban az MNASZ rallyszakág vezetője elmondta: nagyon szeretné, ha 2006-ban a kassai viadal rendezés szempontjából közös lenne és Jacsó Tibort sikerülne bevonni a szervezők közé. Ezen kívül Dudás Kokó Gyula reményét fejezte ki, hogy hamarosan egy Magyarországot átszelő világbajnoki futamot rendezhet hazánk – bár ezen a téren még sok kérdőjelnek kell kiegyenesednie.
Bízunk benne, hogy ki fog, úgy mint Zemplénnél.További hírek a boon-sportoldal kategóriából

Sporthírek