A palesztin parlament jóváhagyta az új egységkormányt

83 igen és 3 nem szavazattal a palesztin parlament szombaton jóváhagyta a Hamász és a Fatah alkotta új egységkormány létrejöttét. A kormányfő a várakozásoknak megfelelően a tavaly januári választások után győztes Hamász-vezető, Iszmail Hanije lett. Mahmúd Abbász palesztin elnök a kormány megalakulása után felszólította a külföldi államokat, hogy szüntessék meg a palesztinokat sújtó szankciókat.

A régi-új miniszerelnök, Iszmail Hanije a gázai szavazás után közölte, az új kormány tiszteletben tartja a közel-keleti konfliktus megoldására született nemzetközi egyezményeket. A béke és stabilitás kulcsa azonban az, hogy Izrael vonuljon ki a megszállt területekről, és a palesztinok kapjanak önrendelkezési jogot – tette hozz Hanije a képviselők előtt.

A honatyák 83 igen és 3 nem mellett szavaztak bizalmat az új Hanije-kormánynak – a 132 fős képviselőtestületből több mint negyvenen izraeli börtönökben ülnek, így nem tudtak szavazni.

A két egymással rivalizáló politikai erő, a tavalyi választásokon győztes szélsőséges Hamász és a hatalomból szinte csaknem teljesen kiszorult, mérsékeltebb Fatah hetekig tartó véres belviszály után februárban egyezett meg egy egységkormány felállításáról. Az új 25 fős kabinetben 12 minisztérium a Hamászé, hat a Fatahé, míg a többi, köztük a pénzügyi és a külügyi tárca függetlenek, illetve kisebb pártok irányítása alá kerültek.

Izrael elutasítja az új kormányt is, miután a Hamász korábban világossá tette, továbbra sem ismerik el Izrael állam létét.Sporthírek