A palesztin elnök kizárta a választásokból az iszlamista Hamász szervezetet

A palesztin elnök, Mahmúd Abbász szerdán gyakorlatilag kizárta a választásokról az iszlamista Hamász szervezetet, amelyet Izrael és az Egyesült Államok terrorszervezetnek minősít.

A palesztin elnök rendelettel úgy módosította a választási szabályt, hogy a Hamász nem indulhat rajta. Az elnöki rendelet ugyanis előírja, hogy csak az a jelölt indulhat a parlamenti és az elnökválasztáson, aki “tiszteletben tartja a Palesztin Felszabadítási Szervezet politikai programját”. A rendelet azt is megköveteli a jelöltektől, hogy tiszteletben tartsák a Palesztin Hatóság által kötött nemzetközi szerződéseket.

A PFSZ mérsékelt szervezet, amely elismeri Izrael létét, a Hamász viszont nem, és programjában szerepel a zsidó állam megsemmisítése.

Az elnöki rendelet szerint minden jelölt csak pártlistákon indulhat, az egyéni választókerületek megszűnnek. Ez lehetővé teszi, hogy az államfő pártja, a Fatah induljon a Gáza-övezetben, amelyet két hónapja az iszlamista Hamász tart kizárólagos ellenőrzése alatt.

Miután a Hamász fegyveresen kikergette a Gáza-övezetből a PFSZ, illetve a Fatah képviselőit, a palesztin elnök menesztette a Hamász-vezetésű koalíciós kormányt, és helyette olyan új kormányt nevezett ki, amelynek élén egy Nyugaton elismert közgazdász áll.

A Hamász véres gázai hatalomátvétele óta a palesztin elnök rendeletekkel kormányoz, ezek jogszerűségét a Hamász kétségbe vonja.

A Hamász a 2006-os palesztin választásokon meglepetésre győzelmet aratott, és ezzel véget vetett a Fatah sok éves vezető szerepének.