A palacsinta az elsők között volt

Miskolc – Mint sok más háziasszonyt, V. Molnár Juditot is akkor kezdte mélyebben érdekelni a főzés tudománya, amikor megtalálta élete párját.

Mint sok más háziasszonyt, V. Molnár Juditot is akkor kezdte mélyebben érdekelni a főzés tudománya, amikor megtalálta élete párját. A miskolci énekesnőnek és énektanárnak addig nem sok köze volt a konyhához. Mint fogalmazott, az éhenhalás ellen egyedüli fegyvere a tea-, virsli- és rántottakészítés volt. Amikor azonban egyedül kellet helytállnia a konyhában (merthogy nem akartak éhen halni), kénytelen volt kezébe venni a fakanalat. Először persze az egyszerűbb ételek elkészítésével próbálkozott, mint például a lecsóval.

Magazinokból

– Közben hárompercenként hívtam az édesanyámat, és tőle kérdezgettem, hogy kell kinéznie az ételnek, mikor mit kell hozzáadni. De aztán szép lassan mindent megtanultam – emlékszik Judit. – A palacsinta is az elsők között volt, mivel ez a férjem kedvence. Aztán jött a pirított máj, az olaszos ételek… Vásároltam olyan magazinokat, amelyekben recepteket találtam, és amelyikre úgy gondoltam, hogy el tudom készíteni, azt el is készítettem. Úgy emlékszem, nagyon nem szúrtam el semmit, úgyhogy tulajdonképpen sikeresnek mondható a tanulás időszaka – vélekedett az énekesnő.

Nagy konyhában

Újabb fordulatot jelentett a főzésben, amikor a 35 négyzetméteres garzonból (melynek főzőfülkéje Judit szerint nem adott túl nagy ihletet a konyhaművészethez) beköltöztek elkészült családi házukba.
– Szép, nagy konyha, és hozzá spájz… Az interneten fölfedeztem a www.mindmegette.hu oldalt. Nagyon praktikus, mert csak beírom, hogy milyen alapanyagok vannak itthon, és máris számtalan recept jelenik meg. Az is jó ebben, hogy nem szakácsok írják a recepteket, hanem egyszerű háziasszonyok a mindennapi embereknek – mondta Judit.

Azt is megtudtuk tőle, hogy szeret utazni, főleg Görögország kisebb szigetein nyaralnak, és itt előszeretettel kóstolják meg a helyi specialitásokat. Olívaolaj, bor és fűszerek nélkül azonban soha nem térnek haza.
Judit a kedvenc ételüket ajánlja olvasóinknak, a mézes csirkét.

 

Mézes csirke
Hozzávalók:(4 személyre): 4 csirkemellfilé, só, olívaolaj, 2 dl méz, szójaszósz, gyömbér, kurkuma, egy egész citrom leve, bébirépa, ananász

Elkészítése: A csirkemelleket vékony csíkokra szeletelem, kicsit megsózom, majd kevés olívaolajon a tűzre teszem. Bőven meglocsolom mézzel, és lassan főzöm. Egy kis idő múlva szójaszószt öntök rá, majd gyömbérrel, kurkumával és egy egész citrom levével ízesítem. Együtt párolom, a végén bébirépát és ananászt adok hozzá, és még néhány percig főzöm.
Köretnek legjobb a vadrizs, de Judit férje sült krumplival szereti. Vendégeknek is kitűnő vacsora lehet, mert különleges ízű étel.