A padlást Presserrel hangszerelik újra Miskolcon

Akt.:
A padlást Presserrel hangszerelik újra Miskolcon
A padlást Presserrel hangszerelik újra Miskolcon
Miskolc – Nem mindennapi élményt ígér a Miskolci Nemzeti Színház! Február 2-án lesz ugyanis “A padlás” című “musical-mese” bemutatója a teátrumban. Mivel a művet újrahangszerelik, a legendás darab zeneszerzője, Presser Gábor is Miskolcon dolgozott szombaton.

Az abszolút klasszikusnak számító remekmű ősbemutatója éppen negyedszázada volt a budapesti Vígszínházban, s a Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter félig mese-félig musicalje a mai napig a fővárosi színház talán legsikeresebb és legtöbbet játszott darabja. De hogy miért éppen Miskolcon hangszerelik újra a művet?

– Eredetileg Kaposvárra készült ez a hangszerelés, amelyet Holló Aurél készített és tárgyalások után úgy döntött a színházunk, hogy megcsináljuk ezt a nagyzenekari verziót, amely után erre a változatra fognak a továbbiakban menni az előadások – fogalmazott érdeklődésünkre a szombati felvételek szünetében Cser Ádám, a Miskolci Nemzeti Színház zenei vezetője, aki a zenekart vezényli. – Nagyon örülök mindennek, hiszen ez egy hihetetlenül népszerű és nagyszerű darab.

Cser Ádám elárulta, hogy természetesen vannak gyermekkori emlékei a darabról, s nagyon nagyon örül, hogy ez a mesevilág ismét megjelenik.

– Számunkra nagyon nagy öröm ezt felvenni. Nosztalgiázás is egyben, hiszen talán a legnépszerűbb musical, amely 25 év alatt körbejárta az országot. – tette hozzá a művész.

Az első találkozásuk már jó volt, örömteli a közös munkája a Miskolci Nemzeti Színház zenei vezetőjének Presser Gáborral. Ahogy elmondta, nagyon jól kijönnek egymással.

– Nehézségek a felvétel alatt? – kérdezett vissza Cser Ádám. – Maximum technikai, hiszen hangszíneket keresünk, és mikrofon beállításokat. Egyébként minden gördülékenyen megy.

Azonban a felvételek után is lesznek feladatok: “tisztítás”, effektezés, és a már elkészített audiófájlok beillesztése.

Szívében, fejében, lelkében

Megkérdeztük Presser Gábort is, hogy miért éppen Miskolcon készül a nagyzenekari verzió.

– A miskolciak felkértek minket! – jelentette ki a Kossuth-díjas művész. – Én nem terveztem, hogy ilyen formában megújítjuk A padlást, hiszen minden évben valamelyik színház megújítja. Körülbelül 2-3 éve készen volt egyébként ez a szimfónikus változat, amely megérkezett a szombat reggeli vonattal. A padlás dalait egyébként nem érzem öregnek, hiszen például több Omega dal, vagy a “Képzelt riport…” is 40 éves. Nagyon szeretem A padlást: mindenét, ahogy van. Ez kegyetlen nagy munka volt, de örülök, hogy megcsináltuk. Ahogy most itt hallgattam az jut eszembe, hogy nem bánok egy percet sem, amit erre fordítottunk.

A padlással kapcsolatban Presser Gábor megosztotta velünk azt is, hogy “ha nincs meg ez a varázslatos történet, akkor nyilván semmi nem történik.”

– Megszületett Dusán szívében, fejében, lelkében, ráadásul még le is tudta írni. Onnantól számít az egész – mondta a zeneszerző.

A Rusznyák Gábor rendező által színpadra vitt bemutatóra február 2-án este 7 órától kerül sor a Nagyszínházban.

JLI