A püspökségnek volt feketekasszája is – Index

Gőzerővel folynak a pécsi egyházmegye gazdasági ügyeivel kapcsolatos rendőrségi kihallgatások. Mayer Mihály püspök bukása óta kiderült, hogy a püspökség csak 2010-ben több mint 200 milliós hiányt halmozott fel, de közben a hivatalos elszámoláson kívül is forgatta a pénzeket – írja az Index.

Tavaly körülbelül 203 milliós hiány keletkezett a pécsi egyházmegye gazdálkodásában. A szám azonban nem végleges, mert kiderült: a költségvetési pénzek elosztásáért felelős püspökség számos egyházközségeknek maradt adósa. A püspökség új vagyonkezelője egy február elején kiadott körlevélben kérte a plébánosokat, hogy gyűjtsék össze, mennyivel tartozik a püspökség az adott egyházközségeknek. Az Index információi szerint eddig hatmillió forintos igénylés érkezett be, de az elmaradások végösszege százmillióra is rúghat majd.

A hírportál úgy tudja: a kaposvári nyomozók legalább ötven ember kihallgatását tervezik, miután kiderült, hogy a püspökségi gazdálkodás könyvelése nem a valós pénzforgalmat tükrözte. A korábbi gazdasági igazgató, Wolf Gyula idején feketekasszában, papírozás nélkül is folytak a pénzek.

A hatósági vizsgálattal egy időben a katolikus egyházon belül is zajlik a Mayer-Wolf-ügy vizsgálata, ám ennek a folyamatnak a részletei nem nyilvánosak. A korábbi gazdasági igazgató, Wolf Gyula, akivel kapcsolatban szexuális jellegű visszaélések gyanúja is felmerült, a botrány kirobbanása után eltűnt az egyházmegye papjainak listájáról. Februárban azonban újra felkerült a listára, azzal a megjegyzéssel, hogy rendelkezési állományba helyezték.

Mayer Mihály püspök ideiglenes utódja, Veres András szombathelyi püspök vasárnap kiadott és az egyházmegye templomaiban felolvasott körlevelében mindenesetre elismerte: “anélkül, hogy bárkit vádolnánk vagy elítélnénk, be kell látnunk, hogy a sajtóban tárgyalt esetek nem mindegyikében ért minket alaptalan vád” – emlékeztetnek cikkében az Index.
– Független Hírügynökség –