A Nyugati pályaudvar csarnokát is beépítenék a Kormányzati Negyedbe

Várhatóan a Nyugati pályaudvar csarnokát is átalakítják a Kormányzati Negyed Projekt részeként. A vonatok nem mennének be az épületbe, helyette egy fedett kulturális központ jönne létre – mondta Demszky Gábor főpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyen együttműködési megállapodást írt alá Görözdi Györggyel, a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot képviselő miniszterelnöki megbízottal.

A szerződés célja, hogy a negyeddel kapcsolatos kormányzati és fővárosi tervek és fejlesztési koncepciók összhangban valósuljanak meg – hangzott el a sajtótájékoztatón. A főváros azt szeretné, ha a városlakók számára egy könnyen megközelíthető, átjárható, jól használható negyed jönne létre, nem csak kormányzati épületekkel, hanem közcélú, szolgáltató és kereskedelmi beruházásokkal – hangsúlyozta Demszky Gábor.

A 11 minisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal leendő épülete a teljes fejlesztési projektnek csak az egyharmadát jelenti a Nyugati pályaudvar környéki állami és MÁV-területeken. Ezek a beruházások várhatóan 100 ezer négyzetméteren jönnek létre, a fennmaradó, csaknem 200 ezer négyzetméteren közcélú területfejlesztés valósul meg az elképzelések szerint – mondta a főpolgármester.

Budapestnek az az érdeke, hogy az új negyed a város szerkezetébe szervesen illeszkedő, a környék fejődését elősegítő projekt legyen, új villamosvonallal, gyalogos- és kerékpárutakkal, zölt övezetekkel – közölte Demszky Gábor. A beruházással közvetlen gyalogos kapcsolat épül ki a VI. és a XIII. kerület között, és bárki számára a nap 24 órájában elérhető szolgáltatások jönnek létre a kormányzati negyedben – tette hozzá.

A főváros elvárásait és a területfejelsztés garanciáit egy településrendezési szerződés fogja rögzíteni, ennek előkészítése az aláírt együttműködési megállapodás – mondta a főpolgármester. Görözdi György miniszterelnöki megbízott szerint a most aláírt szerződés egy újabb garancia arra, hogy a Kormányzati Negyed a terveknek megfelelően halad tovább. A kormányzati épületek várhatóan 2009-re készülnek el – tette hozzá.

A nyílt nemzetközi tervpályázat módosított leadási határideje július 11. A minisztériumok számára 165 ezer négyzetméternyi iroda áll majd rendelkezésre és egy 2 ezer négyzetméteres parkoló. Az építkezés tavalyi árakon 43,2 milliárd frointba kerül, és további 5 milliárdot szánnak kiegészítő beruházásokra – hangzott el a sajtótájékoztatón. A pályázatokat elbíráló bizottságban sok hazai szakember mellett részt vesz a berlini és a barcelonai főépítész, valamint a New York-i Ground Zero beépítésével megbízott Daniel Libeskind építész is.