"A nyomozó" nyerte el a filmkritikusok díját Varsóban

A nyomozó című magyar film nyerte el vasárnap a kritikusok fődíját, az úgynevezett FIPRESCI-díjat (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) a 24. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon és ezzel már a harmadik jelentős nemzetközi elismerését tudhatja magáénak. Az alkotás nem csak több mint fél tucat különféle díjjal dicsekedhet, hanem szokatlanul nagy közönségsikerrel is a fesztiválon.

Gigor Attila rendező és Pusztai Ferenc producer magyar viszonyok között akár már most is elégedett lehetne az eddigi eredményekkel, de reményeik szerint valódi kultuszfilm került ki a kezeik közül, így további sikerekre számítanak.

“Minden elismerés, így a varsói díj is visszaigazolja mindazt, amiben hiszünk. Nagyon jó érzés látni, hogy a fesztiválok közönsége és a magyar nézők is milyen jól fogadják A nyomozó-t” – áll Pusztai Ferenc, a film producere Független Hírügynökséghez eljuttatott sajtóközleményében.

A film korábban már elnyerte a 39. Magyar Filmszemlén a legjobb forgatókönyvírói és a legjobb férfi alakításért járó, valamint a közönségdíjat jelentő Moziverzum, illetve Arany Olló és Zöld Holló díjakat, a 43. Karlovy Vary nemzetközi filmszemlén pedig különdíjat, illetve az 1947-ben alapított FICC (Filmtársaságok Nemzetközi Szövetsége) Don Quijote Díját is megkapta.

A nyomozó legközelebb Norvégia legrangosabb filmszemléjén, a bergeni fesztiválon lép a nemzetközi filmvilág porondjára.Sporthírek