Project Life

2019.10.02. 10:11

Dr. Bihall Tamás

Szép Napot a Kedves Olvasóknak!

Ma talán az egyik legtöbbet munkálkodó borsodi, sőt miskolciról fogok néhány szót ejteni, aki jelenlétével mindig emeli a Project Life Management (PLM) rendezvények hangulatát és az elsők között csatlakozott a program támogatóihoz.

A pécsi Janus Pannonius Egyetem Közgazdasági Karán olyan nagyszerű egyéniségek szerettették meg vele a közgazdasági pályát, mint Petschnig Mária Zita, Veress József, Bejácz Iván, Takács Béla. Ők mély nyomokat hagytak személyiségének alakulásában, bár ma már kollegiális kapcsolatban áll velük. Friss egyetemei diplomájával Miskolcon a Mátra Fűszért vállalat kereskedelmi előadója lett, majd az Állami Fejlesztési Bank következett, ahol pénzügyi revizorként beruházásokkal foglalkozott. Máig úgy érzi, hogy „ez volt a második egyeteme.”

A Kereskedelmi és Iparkamara felkérte területi irodavezetőjének 1985-ben.

Az évek során elismerték és 1994-ben megválasztották a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökévé. Nem sokkal később – 1997-ben – a szakképzés fejlesztésével foglalkozik kamarai vezetőként. 2000-ben elkészült “Nemzeti szakképzés-fejlesztési kezdeményezés” című munkaanyag, amely hatására a szakképzés átalakult. Ő nem csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében foglalkozik az oktatás jövőjével, mivel a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke is 1997-től.

Bihall Tamás tisztségei: a Miskolci Egyetem Konzisztóriumának elnöke, a Miskolci Akadémiai Bizottság tagja, az Erzsébet Hospice Alapítvány Kuratóriumának tagja, a Magyar Közgazdasági Társaság Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének elnöke, valamint képviseli a kamarát a szakképzéssel összefüggő országos testületekben, tagja a Felsőoktatási Tervezési Testületnek, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság elnöke is.

Elsősorban a szakképzés, az oktatás ügyeiért felel, amely terület (különösen a szakképzés) igen nagyot fejlődött az elmúlt időszakban úgy koncepcióját, mint tartalmát illetően. A kamara 16 szakbizottságában tölt be vizsgaelnöki pozíciót.

Három magánvállalkozásával tagja a BOKIK-nak, a legjelentősebb a Nord Tender Kft., amely projektfejlesztő cég, jelentős térségi fejlesztésekkel foglalkozik.

A másik terület, amelyben jobban elmélyült, a területfejlesztés, évekig a Területfejlesztési Tanács alelnöke volt. Ma a Regionális Fejlesztési Tanács jelenti e tevékenysége kereteit. Számos szakmai elismerése mellett, a területfejlesztési munkájáért 1998-ban megkapta a Pro Régió díjat, 2005-ben pedig a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét verhette át.

„Egy közösség irányításához, tevékenységének koordinálásához szükség van az emberekkel bánni tudás képességére – véli Bihall Tamás –, hiszen több tucat munkatárs és több ezer kamarai tag munkáját kell összehangolni. Egyfajta „diplomáciai érzék” szükséges ahhoz, hogy a többséggel megtaláljam a közös hangot, kiegyensúlyozó szerepet tölthessek be. Mindenhez természetesen elengedhetetlen a szakmai felkészültség és a hivatástudat.”

Szakértelmére, tapasztalatára nagy szükség van ebben a felgyorsult, számtalan változást hozó időszakban. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnökeként a szakképzés fejlesztését kapta feladatául, amely területen – az elmúlt 20 év – nem a sikerekről szólt. Az eddiginél meghatározóbb, hatékonyabb képzési rendszert tűzött ki célként, miközben a megye gazdaságfejlesztési feladataiban is szerepet kapott a BOKIK.

Mivel személyesen nem ismerhettem eddig meg, ezért a róla korábban megjelent anyagokból állítottam össze a cikkemet.

KRISZTA

Project Life Management csapattagja

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!