A nyolc általános befejezésének presztízsét növelné a Fidesz

Általános iskolai végzettséghez kötné a jogosítvány megszerzését, szigorítaná a pedagógusok elleni erõszak büntetési tételét és változtatna a családi pótlék rendszerén a Fidesz. Kósa Lajos, a párt alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: az új parlament alakuló ülésén a három közoktatást érintõ javaslatot személyesen fogja benyújtani. Kifejtette: elképesztõ, hogy a társadalom egyötöde funkcionális analfabéta és nincs az a szociális rendszer, ami segíteni tudna rajtuk. A politikus szerint elemi érdek a változás.

Kósa Lajos azt mondta: a legutóbbi adatok szerint a magyar lakosság 17 százaléka nem végezte el a nyolc általánost. A politikus szerint ez egy sajátos helyzet, hiszen ez egy-egy korcsoport 10-15 százalékát érinti. Hozzátette: ezek az emberek “született” munkanélküliek, funkcionális analfabéták, akiket ez akadályoz abban, hogy a társadalom hasznos tagjai legyenek. Az ellenzéki párt alelnöke úgy látja: ma a jogosítvány kívánatosabb dolog, mint az általános iskola elvégzése. Emlékeztetett: a dokumentum megszerzéséhez elsõsegély-nyújtás és mûszaki ismeretek is kellenek, amelyeknek alapja a biológia és a fizika. Ezeket a tárgyakat csak 7-8. osztályban oktatják – mondta a politikus. Kósa Lajos szerint ha általános iskolai végzettséghez kötnék a jogosítványt, akkor erõsödne az alapoktatás presztízse.

Második javaslataként említette a tanárok védelmét. Példaként említette azt a debreceni esetet, amikor egy szülõ eltörte az egyik pedagógus kezét. A bíróság a legtöbb ilyen esetben csak felfüggesztett büntetést szab ki, pedig a közfeladatot ellátó személyek védelme kiemelten fontos lenne – tette hozzá. A politikus azt javasolja, hogy a jelenlegi0-3 év helyett 1-5 év legyen a tanárok elleni erõszak büntetési tétele, vagyis az elkövetõknek legalább egy évet le kellene ülniük. Kósa Lajos szerint ez azért is fontos, hogy a tanárok ne legyenek fenyegetve, ha például kiállítanak egy igazolást arról, hogy valaki elvégezte-e az iskolát. Elmondta: ezt késõbb a közfeladatot ellátókra is kiterjesztenék, mert például orvosokat és mentõsöket is gyakran ér erõszak.

A politikus a családi pótlékot érintõ javaslatairól is beszélt. Eszerint csak akkor járna a családoknak a szociális juttatás, ha az iskolás korú gyermekek valóban járnak iskolába. A Fidesz alelnöke elmondta: ez alkotmányos kötelezettség, a gyakorlatban mégsem mûködik. Kérdésként vetette fel, hogy mit gondol a szülõ a saját gyermeke jövõjérõl, ha nem kell iskolába járnia? Ezek után azt sem lehet elvárni, hogy a szülõ helyesen használja fel a családi pótlékot, és a társadalom szolidaritására sem lehet támaszkodni. Kérdésre válaszolva elmondta: a családi pótlékot ebben az esetben a gyermek is megkaphatná a családsegítõ szolgálaton és a szociális hálón keresztül, vagyis biztosítanák számára a szükséges ruhanemûket és az étkezést.