Magyarország

2011.06.01. 19:37

Budaházy-per - Szocialista politikusok tanúskodtak a Molotov-koktélos támadások ügyében

<p>Budapest&nbsp; (MTI) - Több szocialista politikus, országgyűlési képviselő számolt be sértett tanúként a <strong>Budaházy </strong>-per szerdai tárgyalásán az otthonuk elleni Molotov-koktélos támadásokról.</p>

A vád szerint a Hunnia Mozgalmat irányító Budaházy György utasítására vádlott-társai 2008 februárjában az egészségügyi törvény elfogadásának meghiúsításáért benzines palackokat dobtak több akkori kormánypárti képviselő otthonára, főként a bejárati ajtókat, illetve családi házak kertjeit gyújtották fel, rongálták meg. Sérülés nem történt, az anyagi kár sem volt jelentős. E vádpontok hasonlítanak egymásra abban is, hogy a támadók többnyire elhagyatott helyszíneket választottak, és feltehetően alapos helyismerettel készítették elő és hajtották végre akcióikat.

    Az egyik sértett, aki 2006 és 2010 között az MSZP dunaújvárosi országgyűlési képviselője volt, tanúként elmondta: 2008. február 8-án hajnalban arra ébredt, hogy otthonában sűrű füst gomolyog. Kiderült, hogy a bejárati ajtó előtti lábtörlőt gyújtották meg, a lakás fémajtaja pedig deformálódott. A támadók az ajtóra festékkel azt írták, hogy "nem".

    A sértett elmondta, hogy az elkövetőknek előzetesen fel kellett térképezniük a helyszínt, hiszen a neve nem volt kint az ajtón, illetve a társasházban másutt sem, és nem volt könnyű észrevétlenül megközelíteni a bejárati ajtót.

    A tanú kitért arra, hogy akkoriban a szocialista frakción belül is nagy viták folytak az egészségügyi törvényjavaslatról, de ő úgy vélte: az ország gazdasági helyzete szükségessé tette a törvényt, és a társadalom sem utasította el egységesen.

    Egy özvegyasszony, akinek a férje 2008-ban szocialista országgyűlési képviselő volt, tanúként arról számolt be: 2008. február 8-án éjjel arra ébredtek, hogy lángol a házuk előkertje. Több Molotov-koktélt dobtak a családi házra, de a bokrok, illetve a szúnyogháló felfogta őket, így az épületen csak apróbb sérülések keletkeztek. A tanú szerint könnyen lehet, hogy ha a benzines palackok a házban robbannak fel, az ott lakók nem élik túl. Az idős asszony több mint három évvel a történtek után is sírva emlékezett vissza a támadás éjszakájára.

Korózs Lajos hétvégi háza lángolt

    Korózs Lajos szocialista politikus tanúként elmondta: 2008 februárjában a Hír TV-ből tudta meg, hogy hétvégi telkére behatoltak. Korózs akkor országgyűlési képviselő és államtitkár volt.

    A tanú elmondta, hogy az interneten a "Magyarok Nyilai" és "Csintalan Sándor" szavak keresésére dobta ki a keresőprogram a hétvégi házát ábrázoló képeket, és lángcsóva volt látható rajtuk.

    Amikor az incidens után egy héttel a tanú a telkére ment, rongálásra, gyújtogatásra utaló nyomokat már nem látott. A rendőrök azonban a helyszíni szemlén találtak égésnyomokat és egy megégett palackot.

    Korózs Lajos elmondta azt is, hogy a 2008. február 8-i, több, akkori szocialista képviselőt érintő támadássorozat után néhány nappal az ügyészség két képviselője és egy jogász tartott tájékoztatót a Parlamentben arról, hogyan tehetnek feljelentést a sértettek. A szocialista politikus elmondta: a történtek után az első dolga az volt, hogy a miniszterelnököt és a titkosszolgálatokat értesítse.

    A szerdai tárgyaláson több volt és jelenlegi szocialista politikus tanúként elmondta, hogy az egészségügyi törvény tárgyalása idején kapott levélben fehér port és fenyegetéseket egyaránt.    

    A terrorcselekményekkel vádolt Budaházy György és társai büntetőpere pénteken tanúk meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!