Friss hírek

2008.12.25. 08:58

Erdő Péter: a karácsonyi rohanásban sokan a munkájukért aggódnak

<p>A karácsonyi rohanásban az emberek rohannak, szervezkednek, pénzt számolnak miközben sokan a munkájukért, megélhetésükért, az egészségükért aggódnak, másokat pedig a magány, vagy a megkeseredett emberi kapcsolatok tesznek szomorúvá - mondta Erdő Péter bíboros, prímás karácsonyi szentmiséjén a Szent István-bazilikában.</p>

A bíboros prédikációjában azt mondta: rohanó hétköznapjaink után észre kell vennünk "az irgalmas Isten hűségét az életünket kényelmesebbé tevő, de Földünk erőforrásait sokszor könnyelműen kihasználó és elpazarló civilizációnk fölött". Így folytatta: Isten nem azért alkotta az emberiséget, hogy értelmetlen nyomorúságba taszítsa, hanem szóba állt velünk, és a földi életünkön túl is örök barátságába, szeretetébe hívott; amikor emberré lett, osztozott szegénységben, munkában, barátságban és szenvedésben.

A bíboros hozzátette: a karácsony jó alkalom arra, hogy az emberek "mozgósítsák testük és lelkük minden erejét", hogy "segítsék azokat, akik körülöttük élnek".

Péter apostol pünkösdi beszédét is idézte a bíboros. Eszerint Dávid próféta volt. Ismerte Istennek számára esküvel tett ígéretét: az ő utódaiból ültet majd valakit trónjára. A bíboros szerint ez az üzenet ma is időszerű. A zsoltár egy nép történelmi szenvedését fejezi ki, a bánatot és a keserűséget Dávid uralkodói házának lehanyatlása miatt, de ott csillognak a sorok között a remény prófétai fényei, mert minden látszat ellenére Isten nem hagyja el népét, és ha megesküdött Dávidnak, hogy örökre megerősíti ivadékát, akkor állni is fogja a szavát - tette hozzá Erdő Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!