A nyári szabadság alatt is első dolog a biztonság

Minden módon nehezítsük meg a betörők dolgát
Minden módon nehezítsük meg a betörők dolgát - © Fotó: ÉM
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Megszívlelendő tanácsok arra az időre, amikor őrizetlenül marad otthonunk.

A nyári szabadságok idején az emberek a pihenés reményében többen hosszabb-rövidebb időt töltenek az otthonuktól távol. A felhőtlen kikapcsolódás alatt azonban a vagyontárgyaik, értékeik többségében felügyelet nélkül maradnak.

A nyaralást megelőzően mindenki hajlamos csak az üdülés részleteire koncentrálni, így a vagyonbiztonság, a hátrahagyandó értékek védelme háttérbe szorul. Előfordulhat, hogy egyesek pihenten hazatérve a kifosztott lakással találják szembe magukat. Amennyiben az ingatlanában tárolt értékek biztonságáról még nem gondoskodott megfelelően, akkor fogadja meg tanácsainkat, még mielőtt nyaralni indulna.

Fontos az időtényező

A profi, de már az alkalmi betörők is tudják, hogy egy lakásba történő bejutás, értéktárgyak eltulajdonítása és az onnan történő távozás 10-15 percet vesz igénybe. Ezt meghaladó időben már növekszik a lebukás veszélye. Kivéve akkor, ha az elkövető tudatában van annak, hogy a tulajdonos huzamosabb ideig nem tér haza, így nyugodtan tevékenykedhet az épületen belül.

Egy átlagos betörés esetén az elkövetőnek csak arra marad ideje, hogy a hálószobát átkutassa, esetleg a konyhát felforgassa értékek után, ha azonban nyugodtak a körülmények, akkor a legtöbb rejtekhely felkutatására juthat ideje.

Az alkalom szülte tolvajok kivételével az elkövetők kisebb-nagyobb mértékben mindig megfigyelik a lakást. Itt nem kell hosszabb – filmekből ismert – figyelésre gondolni. Elég, ha elhalad a lakás előtt és néhány pillantást vet az ingatlanra. Egy gondozott lakás udvarán nagyra növő fű, az akciós újságokkal teli postaláda, az életjelek hiánya (például nincs kitéve a szemétgyűjtő az ürítés napján) biztosan jelzik, hogy a tulajdonos távol van.

Szeretik a betörők a nyarat

Fontos tudni, a lakóépületek védelméért legtöbbet elsősorban megelőző intézkedésekkel és megfelelő mechanikai védelem (kerítés, ajtók, ablakok, széf, stb.) kialakításával tehet. Ezt követi az elektronikai jelzőrendszer (riasztók, érzékelők), az élőerős védelem (távfelügyeleti rendszer) és a kockázati biztosítás. Ha ezek megfelelően épülnek egymásra, akkor egy erős és egységes védelmi rendszert alkotnak.

Magától értetődőnek tűnhet a tanács, de az ajtókat, ablakokat jól zárja be, ugyanis az utazás előtti sietségben megfeledkezhet róla. Ha van riasztó, azt kapcsolja be. Ablakot még leengedett redőny esetén se hagyjon nyitva. A redőny nem biztonságtechnikai eszköz. Tartson rendet a ház környezetében, mert a kertben hátrahagyott kerti szerszámok, gépek, a kerti bútorok eltulajdoníthatóak, illetve a betöréshez felhasználhatók. A sűrű növényzet, az átláthatatlan kerítés remek rejtekhely a betörők számára, akik tevékenységüket a szemek elől rejtve végezhetik, ezért a dúsabb növényeket ritkítsa meg, az ablakokhoz hajló fa ágait vágja vissza.

Ha hosszabb időt tölt távol, kérje meg a megbízható szomszédját, hogy ürítse ki a postaládát, locsolja meg a virágokat, esetleg vágja le a füvet. A gépkocsijával néha parkoljon a saját kocsibeállójára, így keltse azt a látszatot, mintha lenne otthon valaki. Ne hagyjon a lakásban nagyobb értékű készpénzt, ékszereket. Ha mégis akkor legyen az széfben elhelyezve, ahol nagyobb biztonságban tárolható.

Az otthon maradó tárgyakról készítsen leltárt és fényképeket, így eltulajdonítás esetén könnyebben azonosíthatóak a vagyontárgyak. Ha készpénzt hagy otthon azt ne tárolja egy helyen, rakja különböző helyekre. Találjon ki olyan rejtekhelyeket, ahol a betörő nem, vagy nem az első körben keres zsákmányt. Alkalmazzon egyénileg kialakított rejtekhelyet, amit csak a szűk család ismer. Nyaralás idejére érdemes beszerezni időkapcsolót, mely időszakonként felkapcsolja a világítást, azt a látszatot keltve mintha otthon tartózkodnának.

– ÉM –


Riasztó, biztosítás és távfelügyelet

Internetes közösségi oldalakon ne tegye közzé mikor lesz távol, mert ezek az információk eljuthatnak bűnözői körökhöz is.

Telefonján kapcsolja ki a tartózkodási hely meghatározását.

Szereltessen fel helyi hang- és fényjelzést adó riasztót, mely a környezetében élők figyelmét hívja fel behatolás esetén. A legbiztonságosabb megoldás, ha szakember közreműködésével telepíttet távfelügyeleti rendszerbe kötött riasztót, mely 24 órás felügyeletet és azonnali reagálást biztosít.

Kössön érték- és kockázatarányos biztosítást, mely egy esetleges káresemény bekövetkezésekor csökkentheti anyagi veszteségeit. ­Amennyiben betörést észlelt lakóotthonában, lehetőség szerint ne változtasson semmit a helyszínen, ne kezdjen el takarítani, mert ezzel a nyomok rögzítését akadályozza meg. Azonnal értesítse a rendőrséget a 107 vagy 112 ingyenes hívószámokon.