„A növekedési pálya lesz majd magasabb is”

Akt.:
Varga Mihály előadásával indult a zárónap
Varga Mihály előadásával indult a zárónap - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyitotta meg az 53. Közgazdász-vándorgyűlést.

Annak is a záró plenáris ülésének előadásainak sorát szombaton a Miskolci Egyetem Díszaulájában. A miniszter előadásában három témakört járt körül: egy általános helyzetértékelés után arról beszélt, min dolgoznak most, és végül milyen növekedést elősegítő vagy szolgáló intézkedéseket terveznek.

Csökkenni tudott

– Reményeink szerint a növekedési pálya lesz majd a mostaninál magasabb is – fogalmazott. – Az elmúlt években az államadósság kedvezőtlen tendenciáját sikerült megállítani és megfordítani. 2011 óta a magyar gazdaság egy olyan egyensúlyi pályára kezd állni, ami az államadósság jelentős csökkenésével jár. A fordulópontot azért teszem 2011-re, mert nemcsak a magyar adósságszint kezdett el jelentősen csökkenni, hanem azért is, mert az EU adósságállományához képest egy metszéspontot értünk el. Ez a metszéspont azt jelenti, hogy most már átlag alatti adósságszinttel rendelkezünk, 76,9 százalék volt ez tavaly év végén.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy adósságszintünk a 2013-as szinthez képest csökkenni tudott. A növekedésnek a mozgató rugói – amelyek az elmúlt években a magyar gazdaság lehetőségeit alakították – közül hármat emelt ki: a foglalkoztatottság bővülése, beruházások alakulása és a külső finanszírozási pozíciónak a változása.

– Az elmúlt években nyertük vissza azt a pozíciónkat, hogy most már legalább a visegrádi és a közép-európai országok középmezőnyéhez tartozunk stabilan, sőt a tavalyi évben ezen túl tudtunk lépni és komolyabb növekedést tudtunk elérni – jelentette ki előadásában.

A beruházás mögötti tendenciák: a 2000-es évek elején és a 2000-es évek első évtizedében a magyar gazdaság csak úgy tudott 2-3 százalékos növekedési tartományba kerülni, hogy amögött volt egy nagyon komoly eladósodás – állította.

Az állam és a lakosság is

– Nemcsak az állam adósodott el, hanem a lakosság és a vállalkozói szektor is, és volt mögötte egy privatizációs lépéssorozat is – mondta Varga Mihály. – A beruházások relatíve alacsony szintjében az uniós források nem kellő felhasználása is szerepet játszott. 2007 és 2013 között 11 és 16 százalék között volt az a forrásfelhasználás, ami a gazdaságfejlesztés céljait szolgálhatta. A kitűzött cél az, hogy a most megnyílt ciklusban ez 60 százalékos arányt érjen el, tehát a gazdaságfejlesztés kapjon prioritást.

Elhangzott: az államadósság magas devizaaránya az elmúlt években jelentősen csökkent. Cél, hogy ez az arány 10 százalék alá csökkenjen, amitől még messze vagyunk. Szeretnék elérni azt is, hogy a lakosság megtakarítása az állampapírokban 20 százalék fölé kerüljön – hangsúlyozta.

Szó volt a feketegazdaság elleni és a foglalkoztatást elősegítő lépésekről és a magyar növekedés kilátásairól is.

ÉM-JLI


53. mint legnagyobb

Az elmúlt évek legnagyobb közgazdasági társasági konferenciája szeptember 3-án kezdődött a Miskolci Egyetemen. A háromnapos 53. Közgazdász-vándorgyűlésen két plenáris és 13 szekcióülésén több mint 140 előadót hallgathatott meg az összesen több mint 700 fős, hazai és határainkon túli magyar közgazdászokból álló közönség.0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdet�s