A növekedés alapjainak megteremtéséről beszéltek Miskolcon

Akt.:
A gazdasági fórumon
A gazdasági fórumon - © Fotó: Ádám János
Miskolc – „Az uniós források felhasználásával a 2020 utáni időszak növekedésének alapjait kell megteremteni, éppen ezért a pályázati pénzek felhasználásának két célt kell szolgálni: az új munkahelyek létrehozását és olyan fejlesztéseket, amelyek a gazdaság versenyképességét támogatják” – hangsúlyozta Csepreghy Nándor miniszterhelyettes a BOKIK Önkormányzati Szekciójának bemutatkozó fórumán, Miskolcon.

A nagy érdeklődéssel kísért rendezvényen a miniszterhelyettes kiemelte: el kell felejteni az olyan projektek finanszírozását, amelyek önmagukban nem versenyképesek. Úgy fogalmazott: ha komolyan vesszük, hogy 2020 után megszűnnek az uniós források, akkor most csak azok a pályázatok kaphatnak támogatást, amelyek a valós gazdaságfejlesztést célozzák.

„Fontos, hogy ez a beszélgetés Miskolcon zajlik, hiszen a helyi igényekre nem Budapesten kell megadni a válaszokat” – mondta. Az önkormányzati szekció létrehozását pedig hasznos és jó kezdeményezésnek nevezte.

Bihall Tamás, a BOKIK elnöke az országban elsőként létrehozott önkormányzati szekció céljairól beszélt: a feladat egy olyan gazdaságfejlesztési együttműködés létrehozása, amely által találkoznak a befektetői, vállalkozói igények és az önkormányzatok által kínált gazdaságfejlesztési lehetőségek.

Menedzserszemlélettel

Szabó Gergely, Harsány polgármestere, a szekció elnöke a településvezetők menedzser­szemléletének fontosságát emelte ki. Véleménye szerint nem elég befektetésre alkalmas helyeket létrehozni, el kell jutni azokhoz, akik eziránt érdeklődnek.

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere a város gazdaságfejlesztés terén elért jó gyakorlatait mutatta be a jelenlévők előtt.

– ÉM –