Helyi gazdaság

2012.04.23. 16:56

NGM: az államháztartás első három havi hiánya 517,5 milliárd forint

  Budapest, 2012. április 23., hétfő (MTI) - Az államháztartás első három havi hiánya - az önkormányzatok nélkül - 517,5 milliárd forint - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a részletes adatok alapján a honlapján hétfőn.

 

Budapest, 2012. április 23., hétfő (MTI) - Az államháztartás első három havi hiánya - az önkormányzatok nélkül - 517,5 milliárd forint - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a részletes adatok alapján a honlapján hétfőn.

Márciusban az államháztartás központi alrendszerének deficitje 230,9 milliárd forint volt, az év harmadik hónapjában a központi költségvetés 235,5 milliárd forint hiánnyal zárt.

A végleges számok megegyeznek az NGM április elején közölt előzetes adataival.

Az NGM közleménye szerint 2011 első 3 hónapjában a deficit 742,1 milliárd forint volt, a két év összehasonlításánál azonban a tárca szerint fel kell hívni a figyelmet arra is, hogy a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerült intézmények bér- és dologi kiadásai az idei évben a központi költségvetési szervek kiadásait növelik, ezzel szemben ezek a kiadások a tavalyi évben még az államháztartás helyi önkormányzati alrendszerénél jelentkeztek.

A központi költségvetés első 3 havi hiánya 554,8 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok többlete 43,1 milliárd forintot, a társadalombiztosítási (tb) alapok deficitje 5,8 milliárd forintot ért el.

A központi költségvetés március havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest közel 47 milliárd forinttal alacsonyabb összegben alakultak.

A bevételek közül elsősorban a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei maradtak el a tavalyi összegtől, melynek oka főként az uniós előirányzatokon belül egyes operatív programok alacsonyabb teljesülése.

Az NGM közleménye kitér arra, hogy tavaly a maradványátvételek jelentősen növelték a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok esetén a bevételeket és kiadásokat egyaránt.

A központi költségvetés március havi kiadásai 31,3 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos hónapjában.

A kiadások esetében elsősorban a kamatkiadások alakultak nagyobb összegben a tavalyi év azonos hónapjához képest. Ezen felül az egyedi és normatív támogatások, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai (a korhatár előtti ellátások átkerülése miatt) és az Európai Unióhoz történő hozzájárulások lettek magasabbak a tavalyi értéknél.

A kamatkiadások 2012 márciusában 90,2 milliárd forintot tettek ki, 36,7 milliárd forinttal többet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 11,2 milliárd forintot értek el, 6,3 milliárddal többet az előző évinél.

A nettó kamatkiadások (79 milliárd forint) összességében 30,4 milliárd forinttal lettek magasabbak, mint az előző évben.

A társadalombiztosítási alapok 2012. március havi 3,6 milliárd forintos hiánya a Nyugdíjbiztosítási Alap 7,1 milliárd forintos deficitjéből, valamint az Egészségbiztosítási Alap 3,5 milliárd forintos többletéből tevődik össze. 2011. márciusában az alapok együttes hiánya 23,0 milliárd forintot tett ki.

A tb alapoknál a tavalyi évnél alacsonyabb hiány alakulásában kiemelt szerepet játszanak az Egészségbiztosítási Alap idei magasabb szociális hozzájárulási adó- és járulékbevételei, amely összefügg az egyéni egészségbiztosítási járulék, valamint az egészségügyi szolgáltatási járulék mértékének emelkedésével.

Az NGM szerint növelte a bevételeket az is, hogy az Egészségbiztosítási Alap egyéb bevételei között számolták el a baleseti adóból és a népegészségügyi termékadóból származó bevételek is.

A két év adatainak összehasonlításánál meg kell még említeni, hogy idén márciusban a Nyugdíjbiztosítási Alap közel 8,5 milliárd forintos költségvetési támogatásban részesült, míg 2011-ben nem kapott támogatást. A kieső költségvetési támogatást a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó bevétel pótolta 2011 második félévében.

Az elkülönített állami pénzalapok március havi 8,2 milliárd forintos többlete az előző év azonos hónapjához képest kedvezőbb lett. Az alapok összes bevételei 8,8 milliárd forinttal magasabb, kiadásai pedig 1,5 milliárd forinttal alacsonyabb volt. A bevételek esetében a többlet főként a Nemzeti Foglalkoztatási Alap szakképzési hozzájárulás jogcímsorán jelentkezett. A kiadások közül a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap kiadásai teljesültek alacsonyabb összegben az előző év azonos hónapjához képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!