A nőnap története

A nőnap története
1910 augusztusában, Koppenhágában Clara Zetkin javaslatára határozták el, hogy Nemzetközi Nőnapot tartanak március 8-án…

Március 8-a a Nemzetközi Nőnap, amelynek eredete a dolgozó nők jogaihoz fűződik. 1910 augusztusában, Koppenhágában Clara Zetkin javaslatára határozták el, hogy Nemzetközi Nőnapot tartanak március 8-án annak emlékére, hogy 1857. március 8-án New Yorkban 40 ezer textil- és konfekcióipari munkásnő sztrájkolt a béregyenlőségért és munkaidő csökkentésért.

A nőnap eleinte a dolgozó nők szolidaritásának ünnepe volt, amelyen elsősorban a választójogért, a munkához való jogért, az egyenlő munkáért egyenlő bérért léptek harcba. Mára egész Európában, az amerikai kontinensen, de Kínában és Indiában is a nők köszöntésére használják e napot.

Vannak azonban, akik mára már idejét múltnak tartják a nőnapot, a létrejöttével kapcsolatos előzmények miatt, mások úgy vélik, a kommunizmus egyik csökevénye csupán. Ám voltaképpen mégiscsak jó, hogy van a naptárban egy ilyen nap, amelyik arra figyelmezteti a férfiakat: hajtsanak fejet a feleségek, az anyák, a nagymamák és egyáltalán, minden nő előtt. Mondják el nekik – legalább évente egyszer – őszintén, hogy nélkülük mennyivel szürkébb lenne az életünk, hogy jólesik megcsókolni, megsimogatni őket.

A szocialista gyakorlatban megszokott szegfűs ünneplések szerencsére mára már elmaradtak. Szerencsére, mert annakidején ez sem a nőnek szólt elsősorban, s a legtöbbször a férfiak tivornyázásáról volt szó olyankor is.

Forrás: www.harmonet.hu