A nők negyede hordozza magában a méhnyakrákért is felelős vírust

Magyarországon a 16 és 49 év közötti nők negyede hordozza magában a HPV vírust, amely a méhnyakrák kialakulásáért is felelős. Ebben a daganatos betegségben évente 500 nő hal meg, ez a szám tízszer magasabb, mint a fejlett európai országokban. A HPV vírus jelenlétének korai kiszűrésére, a terápia minél előbbi elkezdésére a fővárosi II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán kedden HPV-Centrum nyílt.

Az orvostudomány jelenleg 120 típusát ismeri a human papilloma vírusnak (HPV), de ezek közül csak 18-19 az, amely nagy valószínűséggel rákot okoz – mondta az új központ megnyitóján Pajor Attila professzor, a HPV-Centrum vezetője. Ha erős az immunrendszer, a nemi úton terjedő HPV nem tud betegséget okozni. A gyakran cserélt szexuális partner, a dohányzás, a tartós stresszhatás, vagy bármilyen olyan betegség, amely legyengíti az immunrendszert, életre keltheti a sejtekben lappangó vírust.

Az új HPV központban a nőgyógyászati vizsgálat és szűrés után megmondják: fertőzőtt-e az illető, és ha igen, a HPV melyik típusával. A felvilágosítás után a beteg terápiás javaslatot is kap – mondta Ács Nándor adjunktus, a centrum szakmai felelőse. A fertőzés megelőzésére már kapható a HPV elleni oltás, igaz ezt főleg a szexuális életet még nem élő serdülőknek javasolják. Esetleg hatásos lehet a fiatal még nem fertőzőtt nőknél is, 16 és 26 év között. A vakcina egyelőre nem támogatott, jelenlegi ára 28 ezer forint. A már HPV-vel fertőzött nőknek egyelőre nem tudnak kifejezetten erre a vírusra gyógyszert ajánlani, de nagyon hatásosak lehetnek az immunrendszert erősítő készítmények és módszerek. A súlyosabb fertőzésnél kisebb műtéttel el lehet távolítani a fertőzött területet.

A HPV-Centrumban egyelőre csak hétfőnként van rendelés, amelyre a 06-1-459-1500-as telefonszámon, a 3360-as melléken lehet bejelentkezni. A vizsgálat a vizitdíjon kívül nem kerül pénzbe.



Sporthírek