A nők hátrányban vannak az amerikai vállalatok élén

Még mindig kevés nő jut vezető pozicíóba az amerikai vállalatoknál. A változások mostani üteme alapján még évtizedekbe telik, mire a vállalatok élén ugyanannyi lesz a nő, mint a férfi – állíptotta meg a nők karrierjét vizsgáló New York-i Catalyst kutatóintézet.

Bár 2006-ban a legjobban fizető vállalatvezetői állásokban már 6,7 százalékra nőtt a nők aránya az előző évi 6,4 százalékról, még mindig kétszer nagyobb az esélye annak, hogy egy nő beosztott lesz, mint annak, hogy vezető. Csökkent azoknak a vállalatoknak a száma, amelyeknél a legfelső vezetői posztok közül hármat vagy többet is nők töltenek be.

“A változások jelenlegi üteme mellett 47 év kell ahhoz, hogy az 500 legnagyobb vállalat legfelső vezetői posztjain egyenlő legyen a férfiak és nők aránya – állapítja meg a tanulmány. – Az 500 legnagyobb vállalat igazgatótanácsában pedig 73 év kell még az nemek közti egyenlőséghez”.

A tanulmány szerint a színes bőrű nőknek még rosszabbak az esélyeik. 2006-ban a válallati igazgatóknak csak 3,1 százaléka volt színes bőrű nő. Ez hanyatlás a 2005-ös 3,4 százalékkhoz képest.Sporthírek