A nők és a szűrővizsgálatok

Debrecen – Elsősorban a nőket érintő kérdésekre kaphatnak válaszokat azok, akik ellátogatnak a VESZ Egészség Világnapok rendezvénysorozatának áprilisi „állomására”.

A Nőkről, nőknek a szűrővizsgálatokról című ingyenes lakossági fórumon Harsányi Ágnes nőgyógyász főorvosnő várja az érdeklődőket.

A méhnyakrák ma a második legelterjedtebb rákfajta a hölgyek körében, az emlőrák után ugyancsak a második a női halálokok sorában. Évente 300 ezer nő halálát okozza világszerte, habár ma már az idejében elvégzett szűréseknek és kezeléseknek köszönhetően egyre kevesebben esnek áldozatul.

Legfőbb kockázati tényezői a legyengült immunrendszer, a dohányzás, a sok szexuális partner, az öt évnél hosszabb ideig szedett fogamzásgátló tabletta, a többszöri gyermekszülés.

Fontos, hogy a nők tisztában legyenek a méhnyakszűrés eredményeivel, s tudják, hogy ezek a vizsgálatok a betegség megelőzésére vannak.

Harsányi Ágnes április 25-én 17 órakor Debrecenben, a VESZ Kht. Füvészkert utca 4. alatti központjának második emeleti termében 17 és 18 óra között válaszol a kérdésekre.