Friss hírek

2008.08.19. 12:56

Véget ért hat volt szerb politikai és katonai vezető pere Hágában

<p>Több mint húsz órát engedélyezett a hágai törvényszék bírói tanácsa a Milan Milutinovics és öt tettestársa perének záróbeszédeire, amelyek elhangzása után véget ért a volt szerbiai elnök és még öt volt magas rangú szerb tisztségviselő és katonai vezető pere. A hat volt szerb, illetve jugoszláv politikust és tisztet az 1999-ben Koszovóban bűnszövetkezetben elkövetett bűncselekményekkel vádolták.</p>

Milan Milutinovics volt szerb államfő, Nikola Sainovics volt jugoszláv kormányfőhelyettes, Dragoljub Ojdanics tábornok, a jugoszláv hadsereg volt vezérkari főnök, Nebojsa Pavkovics tábornok, a harmadik hadsereg volt parancsnoka (később vezérkari főnök), Vladimir Lazarevics tábornok, a pristinai hadtest volt parancsnoka és Szreten Lukics rendőrtábornok, a szerb rendőrség koszovói törzskarának főnöke a koszovói albán lakosság erőszakos áttelepítéséért, deportálásokért, gyilkosságokért és a civil lakosság üldözéséért felelt a nemzetközi bíróság előtt.

Az ügyész beszédében azt kéri a bírótól, hogy mind a hat vádlottat mondja ki bűnösnek a Koszovóban elkövetett bűncselekményekért. Beszéde végén várhatólag sokéves börtönbüntetést követel majd mind a hat esetben. A védőügyvédek azt állítják, hogy védenceik bűnösségét nem bizonyították meggyőzően, ezért felmentésüket javasolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!