A New York-i Szent István templom elhatárolódott David Irving meghívásától és bocsánatot kért miatta

“Elítéljük a rasszizmus, az antiszemitizmus, a gyűlölködés minden formáját, sajnáljuk, hogy helységeinket ilyen típusú rendezvényre használták” – olvasható. Angelo Gambatese atya, a St. Stephen of Hungary Church pásztorának helyi idő szerint szerdán délután New Yorkban kiadott nyilatkozatában, amelyben elhatárolódott attól a múlt heti rendezvénytől, amelyen David Irvinget, a hírhedt holokauszttagadót látta vendégül a New York-i magyarok egy szélsőséges csoportja a magyar katolikus templomban.

A csoport gyakran használja a Szent István templom helységeit rendezvényei megtartására. A templom vezetői azt állítják, hogy megtévesztették őket. A botrányos esetről hírt adott a The New York Sun is.

Angelo Gambatese ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy noha igyekeznek helységeiket közösségük tagjainak elérhetővé tenni, mindent megtesznek azért, hogy a templomot és híveiket megóvják a gyűlölet és az intolerancia hangjaitól. Az egykori magyar negyed szívében, az Upper East Side-on a 82. utcában található templom papja nyilatkozatában kiemelte, hogy hamis ürüggyel kérték el az egyik termet a rendezvényre, a papok nem voltak tisztában a program kirekesztő és rasszista jellegével.

“Különösen sajnáljuk azt a fájdalmat, amit ez a környék zsidóságának okozott. Tudnotok kell, hogy elítéljük az antiszemitizmus minden formáját – fogalmaz a nyilatkozat. – Mindig szívesen látunk benneteket a Magyar Szent István Templomban. Ha valamelyikőtök szenved, mindnyájan veszélyben vagyunk” – tette hozzá a pap.

A 82. utcai katolikus templomban nem ez az első eset, hogy szélsőséges hangvételű rendezvényt tartottak. Angelo Gambatese olasz származású, nem beszél magyarul. A helyi magyarok úgy tudják, hogy a templom az egyik bázisa a Hóka Ernő nevével fémjelzett szélsőjobboldali csoportosulásnak, amely szorosan együttműködik a New York Polgári Kör vezetőjével, Szilágyi Ákossal. A New York Polgári Kör szoros kapcsolatot ápolt a nemrégiben megszűnt Kuruc.info nevű radikális internetes portállal.