A New York-i robbantáskísérlet pakisztáni kapcsolatait vizsgálják

A pakisztáni belügyminiszter szombaton azt ígérte, hogy megvizsgálják, kikkel állt kapcsolatban az ázsiai országban a New York-i Times Square-en meghiúsult bombamerénylet vádlottja – a 30 éves, pakisztáni-amerikai állampolgárságú Faisal Shahzad.

Az amerikai külügyminiszter közben arra figyelmeztette Pakisztánt: “rendkívül komoly következményei” lesznek, ha kiderül, hogy a meghiúsult támadás elkövetőjének szálai az Egyesült Államokkal szövetséges ázsiai államba vezetnek. Hillary Clinton egyúttal elismerően szólt a pakisztáni hatóságok együttműködéséről a terrorellenes küzdelemben.


A pakisztáni belügyminiszter, Rehman Malik elmondása szerint az Egyesült Államok hivatalos úton kérte a pakisztáni hatóságokat, hogy derítsék ki: a május elsejei New York-i merényletkísérlettel vádolt Faisal Shahzad kapcsolatban lehetett-e valamelyik, Pakisztán északnyugati, törzsi igazgatású részében működő szélsőséges iszlamista szervezettel.

“Úgy vélik (az amerikaiak), hogy Shahzad Dél-Wazirisztánban járt, két szélsőséges iszlamista vezető, Hakimullah Mehsud és Qari Hussain társaságában. De mindezt meg kell erősíteni még” – mondta Rehman Malik. Mehsud a pakisztáni tálibok vezetője, aki tavaly nyár végén vette át a szélsőségesek vezetését, miután elődje, Baitullah Mehsud bombázásban meghalt. Qari Hussain pedig egy parancsnok, aki öngyilkos merénylőket képez ki.

Ezalatt a Los Angeles Times híradása szerint Shahzad családja legalább két olyan pakisztáni militánst ismert, akiknek közük volt terrorista akciókhoz. A pakisztáni hatóságok egyébként már kedden bejelentették, hogy két embert őrizetbe vettek Karacsiban. Az érintetteknél lehallgatott telefonbeszélgetés alapján az a gyanú merült fel, hogy kapcsolatban voltak Shahzad-dal.

Faisal a pakisztáni légierő egyik nyugalmazott tisztjének fia. A 30 éves férfi ellen kedden terrorizmus és tömegpusztításra alkalmas fegyver használata emeltek vádat az Egyesült Államokban. A 30 éves férfit a rendőrök hétfő éjjel vették őrizetbe, amikor állítólag megpróbált felszállni egy Dubaiba tartó repülőgépre a John F. Kennedy nemzetközi repülőtéren.

Az FBI helyettes igazgatója, John Pistol azt mondta kedden, hogy a férfi “értékes információkkal szolgált a nyomozóknak a kihallgatáson”. Pistol azt közölte New York-i sajtókonferenciáján, hogy amint gyanúsítottá vált Shahzad, azonnal felkerült a neve azok listájára, akiknek tilos repülőgéppel utazniuk. Ennek eredménye volt, hogy felfigyeltek rá, amint megpróbálta elhagyni az országot hétfő éjjel. Shahzad beismerte, hogy részt vett a támadásban, ami azért hiúsult meg, mert egy árus észrevette, hogy füstöl a kocsi, és riasztotta a rendőrséget.
– Független Hírügynökség –