A New York-i magyar Szent István templom vendégül látta a holokauszttagadó Irvinget

A New York-i Szent István magyar katolikus templomba meghívták David Irvinget, aki szerdán előadást tartott a 82. utcában levő épületben, ahol ezúttal is tagadta a Holocaustot – adta hírül a The New York Sun című amerikai lap.

A 70 éves David Irving az újság beszámolója szerint nem ejtette ki a száján a “holokauszt” szót, de gyakorlatilag megismételte azokat a kijelentéseit, amelyek szerint gázkamrák nem voltak és a II. Világháború alatt nem öltek meg 6 millió zsidót. Holokausztttagadásért 2006. februárjában három évi börtönre ítélték Ausztriában. A büntetést később enyhítették. A The New York Sun kiemelte, hogy a United States Holocaust Memorial Museum internetes oldala szerint több mint félmillió magyar zsidó halt meg a náci koncentrációs táborokban. Ennek fényében szégyenletes volt a hírhedt holokauszttagadót éppen egy magyar templomban vendégül látni Amerikában- vélekedik a lap.

A rendezvényen résztvett egy amerikai újságíró, Max Blumenthal, aki dokumentumfilmet készít Irving ténykedéséről. A Szent István templomban készült felvételeit és egy 15 perces beszélgetést Irvinggel hamarosan feltesz a blogjára. A cikkben megszólalt az Emory Egyetem professzora is. Deborah Lipstadt annak a reményének adott hangot, hogy Irving amerikai körútját “tüntető csend” veszi majd körül.

A Szent István templom egy amerikai lelkésze, Eric Carpine kijelentette: nem tudták, hogy Irving kicsoda és mit képvisel. Egy magyar csoport kezdeményezte a találkozót, amelynek jellegével nem voltak tisztában. A helyi magyarok szerint a New York-i Szent István templom körül tömörülnek egyes Magyar szélsőjobboldali csoportok.