A nép és az olimpia

A leghőbb vágyam az, hogy Magyarország olimpiát rendezzen és – sok más sportszeretőhöz hasonlóan – hazai környezetben szurkolhassak sportsikereinkért, illetve élőben láthassam a világ legjobb sportolóit. Szaniszló Bálint írása.

Még mielőtt kígyót és békát kezdenének kiabálni rám az olimpia vérmes ellenzői, jelzem, én sem vagyok biztos benne, hogy Magyarország képes lenne mai állapotában anyagi összeomlás nélkül megrendezni a legnagyobb világjátékokat.

Még mielőtt újabb dorgálást kapnék, azt is közlöm, hogy tisztában vagyok vele, jogilag Budapest székesfőváros a pályázó és lenne a rendező, de azt is tudjuk, hogy a finanszírozásból az egész ország kiveszi a részét, és az esetleges negatív következményei is (mint ahogy a pozitívak is) az egész országot érintik. Így annak a népszavazásnak is az egész országot érintenie kellene, amely eldöntené, hogy akarjuk vagy sem azt a bizonyos rendezést. Persze azzal is tisztában vagyok (ó megvilágosodás…), hogy nem pusztán gazdasági kérdésről van szó, már jócskán túlnyúlnak a dolgok, alaposan bele a nagypolitikába és a választás előtti térnyerésbe. Ilyen szemszögből pedig egy előválasztásnak is beillene egy esetleges referendum.

– Szaniszló Bálint –