A Nemzeti Vagyonkezelő cáfolja a zalai földmutyit

Cáfolja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. azokat a híreszteléseket, mely szerint szabálytalan eszközökkel készülnek kormány közeli tulajdonba juttatni egy 904 hektáros zalai földterületet. A Vagyonkezelő közleménye szerint senkinek sem származik elővásárlási joga a jelenlegi földhasználati szerződésből. Véleményük szerint a területre kiírt pályázat nyilvános és azon bárki részt vehet.

Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének szövetségi igazgatójának múlt szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: információik szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a privatizációs szabályok megkerülésével próbálja meg a zalai területet a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Arago Zrt. tulajdonába juttatni. A politikus hangsúlyozta: a vonatkozó szabályok szerint a 250 millió forintot meghaladó összegű földvásárlásokhoz a vagyongazdálkodási tanács döntése szükséges, ez azonban ebben az esetben nem történt meg.

Az MNV szerint viszont a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács augusztus 13-i határozatában elfogadta az érintett terület nyilvános eljárás keretében való értékesítését.

Az összesen 7 település környékén fekvő terület évtizedek óta egy kézben lévő, egységesen művelt mezőgazdasági földterület. A jelenleg hatályos földhasználati engedély pedig október végén lejár, ezért az MNV-nek kötelessége volt új pályázatot kiírni. Az elővásárlási jogosultságot a Földtörvény pontosan szabályozza; ennek értelmében ez esetben a konzorciumot alkotó, a területtel határos földön gazdálkodó, helyben lakó gazdák elővásárlási joga a legerősebb – olvasható az MNV közleményében.

A földterületre szeptember elsején hirdetett meg pályázatot az MNV, amelynek beadási határideje hétfőn járt le. A vételárnak nem a pályázat benyújtásának napján, hanem a szerződéskötést követő 30 napon belül kell rendelkezésre állnia, így a nyertes pályázónak – az elbírálással együtt – 3 hónapja van egy hitelszerződés megkötésére.

Szintén cáfolja az MNV azt is, hogy direkt szűk határidőt adtak volna meg a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok művelésében lévő ötezer hektáros terület pályázatainak leadására. Korábbi sajtóhírek szerint az MNV így akarta volna bennfentesek részére átjátszani a kérdéses területet. A szervezet a területet 80 önálló egységre bontotta és ezekre hirdetett meg pályázatot, hogy valamennyi helyi gazdálkodó lehetőséget kapjon a földszerzésre. A határidő október 2-án járt le, a pályázóknak, hogy ne kelljen Budapestre utazniuk ideiglenes irodát hoztak létre Bábolnán.