A nemzeti gárdáról – katona szemmel

Nyíregyháza – Az, hogy Nyugat-Európában és Amerikában ennek hagyományai vannak, nem biztos, hogy Magyarországon is szükséges nemzeti gárdát létrehozni.

Tóth Sándortól, nyugállományú ezredestől, a Nyíri Honvéd Egyesület elnökétől kérdeztük, mint katonának, mi a véleménye a Nemzeti Gárdáról.
– Az, hogy Nyugat-Európában és Amerikában ennek hagyományai vannak, nem biztos, hogy Magyarországon is szükséges Nemzeti Gárdát létrehozni. Ugyanis az ország biztonsága szempontjából akikről esetleg tartani lehetett, azok ugyanannak a szövetségeknek (NATO, EU) a tagjai, mint mi.

A 21 ezres profi magyar hadsereg pedig képes ellátni feladatát. Magyarán: nagyobb kontingensre nincs szükség. Ami a katasztrófahelyzetek kezelését illeti, erre ott van például a debreceni 600 fős speciálisan kiképzett árvízvédelmi Tisza század, mely természetesen más katasztrófák esetében is azonnal bevethető. Épp most fejlesztették EU-s forrásból informatikai részleget, mely csúcs jelenleg a térségben. És akkor még itt vannak a katasztrófavédelmi, a vízügyiigazgatóságok, a civilszervezeteket (polgárőrség), melyeknek ugyancsak van azonnal mozgósítható kontingense.
– A fiatalok honvédelmi nevelése a sorkatonai szolgálat megszüntetésével továbbra is megoldott, hiszen a toborzóirodák rendszeresen megszervezik a „Bevetéspróbákat”, az iskolákban is jelen vannak. Jellemző, hogy több önkéntes jelentkezik katonai pályára, mint amennyire jelenleg szükség van.
– Úgy még el lehetne képzelni egy nemzeti gárdát, hogy társadalmi közmegegyezés van mögötte, de az nem lehet egy párt ügye. Véleményem szerint félelemkeltésre nincs szüksége a mai magyar társadalomnak.

Kapcsolódó cikkek:

– Györke László –