A Nemzeti Fórum támogatja a több-biztosítós modellről szóló népszavazást

A Magyar Nemzeti Fórum támogatja a több-biztosítós egészségügyi modellről szóló népszavazási kezdeményezést, amelyet az Országos Választási Bizottság (OVB) hagyott jóvá szerdai ülésén. A szervezet összefogásra szólította fel az embereket, hogy két hónapon belül összegyűljön a kiíráshoz szükséges 200 ezer aláírás.

A magánszemélyek által indított kezdeményezés célja, hogy ne vezessék be az üzleti alapon működő több-biztosítós rendszert. A Nemzeti Fórum szerint az új modell miatt járulékemelésekre és kórházbezárásokra kell számítani, és több millióan szorulnának ki az egészségügyi ellátásból. Magyarországon szolidaritás elvű, államilag támogatott egészségügyre van szükség, amelyet társadalmi ellenőrzés alá kell helyezni – fejtette ki a civil szervezeteket tömörítő fórum szervezője. Simó Endre szerint nem szabad olyan reformot elfogadni, amelyet a szakmai érdekképviseletek nem hagytak jóvá, és a helyi egészségügyi intézeteket is újra az önkormányzatok ellenőrzése alá kell vonni – tette hozzá.

A Magyar Nemzeti Fórum tagjai csütörtökön közös állásfoglalást adtak ki, amelyben a társadalombiztosítás piacosításnak leállítását követelik a kormánytól. A testület ülésén egyebek mellett Gazsó Ferenc, az MSZP Társadalompolitikai Tagozatának tisztetelbeli elnöke, Náray-Szabó Gábor, a Professzorok Batthyány Körének elnöke, Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, valamint a Vasútegészségügyi Dolgozók Szakszervezetének képviselője írta alá a dokumentumot.