A Nemzetbiztonsági Bizottság meghallgatta az NBH főigazgatóját

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága felkéri a kormányt arra, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBH) csak kiemelten fontos, jól megfogalmazott feladatokkal bízza meg, mert ezeket lehet maradéktalanul végrehajtani – mondta el Tóth Károly, a bizottság szocialista alelnöke, a bizottság keddi zárt ülése után a Független Hírügynökségnek.

A bizottság meghallgatta Laborc Sándort, az NBH főigazgatóját, a kialakult pénzügyi válság Magyarországot érintő nemzetbiztonsági hatásairól, az ezzel kapcsolatos információgyűjtés módszereiről és a magyar gazdaságot, a forintot, és néhány tőzsdei céget ért külföldi támadás elhárításáról. Laborc Sándor a bizottság ülése után elhárította a hozzá intézett újságírói kérdéseket.

A bizottság alelnöke elmondta, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a magyar gazdaság, a forint, és a tőzsdei részvények árfolyamának alakulását, és amennyiben szükséges, akár soron kívül is meghallgatják az NBH főigazgatóját arról, hogy miképpen próbálja a szolgálat kivédeni a külföldről érkező beavatkozásokat. Hozzátette: ezzel nem akarják a kormány szerepét átvenni, csupán a törvényben biztosított ellenőrzési szerepükkel kívánnak élni.

Tóth Károly kitért arra, hogy a pénzügyi válság külgazdasági hatásairól is kértek beszámolót az NBH főigazgatójától, egészen a nyár közepi oroszországi fejleményektől kezdve, az USÁ-ban kialakult ingatlanhitelezési összeomláson át, a két hete csütörtökön, a BÉT zárása előtt történt, Angliából érkezett beavatkozásig bezárólag.

Tóth Károly kiemelte, hogy a jelenlegihez hasonló válsághelyzetben a nemzetbiztonsági szolgálatok feladatai ugrásszerűen megnőnek, így több pénzügyi forrást kell biztosítani számukra, mint “nyugalmi” helyzetben. A bizottság alelnöke szerint a jövő évi, többször átdolgozott költségvetésben az NBH számára címzett összeg elégséges a szolgálat megnövekedett feladatainak ellátására. Az erre szánandó pontos összeget nem tudta megnevezni.