„A nemzet egységét kifejező ünnepnap augusztus 20-a”

Megérkezett az új kenyér
Megérkezett az új kenyér - © Fotó: Vajda János
Miskolc – „Haza addig van, amíg magyarok vannak, magyarok addig vannak, míg haza van…”

„Kevés olyan ünnep van, amiről elmondhatnánk, hogy nélküle ma nem lehetnénk itt. Augusztus 20-a, az államalapítás ünnepe ilyen ünnepünk” – kezdte köszöntőjét Csöbör Katalin ország­gyűlési képviselő a miskolci Szent István téren megtartott ünnepségen.

Az a kérdés, képesek vagyunk-e megvédeni Európát.” Csöbör Katalin

A képviselő asszony méltatta István királyt, akinek – mint mondta – súlyos döntéseket kellett meghoznia annak érdekében, hogy a magyarság megmaradjon. „Itt, az államalapítás ünnepén érthetjük meg igazán a jelenlegi konzervatív és liberális gondolkodás, azaz a magyar és a brüsszeli gondolkodás közötti különbséget. A liberálisok, azaz brüsszeliek pusztán magyarkodásnak tekintik, hogy mi ragaszkodunk identitásunkhoz, magyarságunkhoz. Számukra nem jelentene problémát ennek elfogadtatása. Erről, ennek következményeiről a határon túl rekedt magyarok tudnak beszélni igazán. A tervezett Világállam révén népek tucatjainak kultúrája, szokásai, vallása válna enyészetté.”

Nem a világállamra

Csöbör Katalin kijelentette, hogy a keresztény Európa, amely lehetővé tette a magyar állam létrejöttét, hatalmas veszélyben van.

Fotó: Vajda János Fotó: Vajda János ©

Történelme legnagyobb válságát éli át. „A következő években, évtizedekben az a kérdés, hogy képesek vagyunk-e megvédeni Európa arcát, identitását, vallását, kereszténységét, soknyelvűségét, vagy rövid időn belül a Közel-Kelet részévé, vagy a Világállam részévé válunk… Mert haza addig van, amíg magyarság van és magyarok addig vannak, amíg haza van…”

Nem volt mindig ünnepnap

Szent István elveiből nem engedünk egy jottányit sem.” Dr. Kriza Ákos

„Tisztelgés ez a nap azok előtt, akik cselekedeteikkel hozzájárultak ahhoz, hogy nemzetünk fennmaradjon, szabadságban és függetlenségben éljen és virágozzon Európának ebben a Kárpátok hegyláncaitól védett szegletében” – fogalmazott ünnepi beszédében dr. Kriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere.

Fotó: Vajda János Fotó: Vajda János ©

A szónok jelezte, hogy augusztus 20-a nem volt mindig ünnep Magyarországon. „Az 1848-as forradalom után egyenesen tilos volt ezen a napon ünnepelni. Száz évvel később pedig a kommunista államhatalom évtizedeiben a népköztársaságot ünnepeltették, nem Szent István államalapítását. A napnak a megítélése talán még ma sem egyértelmű mindenki számára. Számomra azonban egyértelmű, hogy ez az ünnep kifejezi a magyarság egységét. Nem véletlenül féltek korábban ezt az ünnepet megünnepelni, mert az akkori cél a nemzeti önállóság háttérbe szorítása volt.”

„Az elmúlt napok terrortámadásai is mutatják, hogy ma Európa nemzetei, közösségei brutális támadás alatt állnak. Határozottan és keményen ki kell mondanunk, hogy ez nekünk nem kell. Szent István üzenet az volt, hogy mi, magyarok dönthetjük el, kikkel és milyen szabályok alapján akarunk együtt élni. Szent István üzenete egyértelmű. Ebből az elvből ma sem akarunk engedni jottányit sem. Várat, várost, nemzetet, kereszténységet építünk és csak így maradhatunk európaiak.

Szaniszló Bálint