afrikai sertéspestis

2020.01.09. 10:00

Nagyvárosoknál a betegség

Folyamatosan nő a bizonyított esetek száma megyénk vaddisznóállományában.

Horváth Imre

Forrás: Illusztráció/ÉM-archívum

Az elmúlt év vége és az új év elejéből eltelt néhány nap sem telt eseménytelenül az afrikai sertéspestissel (ASP) folytatott, lassan kétéves harcban hazánkban. Decemberben újra szigorították a besorolásokat, és igazolták a betegséget Békés megyében, míg a friss hír az, hogy Romániában 26 ezer állat leöléséről döntöttek, ugyanis déli szomszédunknál már 24 megyében van jelen a betegség a házi sertésben.

Szigorított besorolás

A Nemzeti Klasszikus Sertéspestis és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport a korábbi ideiglenes intézkedések megerősítése, valamint a járványhelyzet áttekintése céljából ülésezett december 19-én. A szakemberek a járványügyi helyzetről és a legfrissebb kockázatelemzésről szóló beszámolók alapján több határozatot is elfogadtak. Többek között számos vadgazdálkodási egység esetében a korábbi ideiglenes besorolás véglegesítésére tettek javaslatot az országos főállatorvosnak. Az intézkedés Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 62 vadgazdálkodási egységet érint. A szakértői csoport javaslata alapján az országos főállatorvos hazánk minden, alacsony kockázatúnak minősített vadgazdálkodási egységénél közepes szintűre emelte a kockázati besorolást. Az intézkedés többcélú, a fertőzés terjedésének lassítását, a védekezés intenzitásának fokozását és a vaddisznóállomány még mentes területeken történő hatékonyabb gyérítését egyaránt szolgálja.

Nő a fertőzések száma

Közben nő a bizonyított fertőzések száma, amelyben – ahogy egy hónapja már írtunk róla – továbbra is megyénk viszi a prímet. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tudomására jutott, igazolt betegségek száma a megyénk vaddisznóállományában folyamatos növekedést mutat: míg októberben 99 eset volt, addig novemberben 151, decemberben pedig 174. Januárban eddig 38 esetet igazoltak a laboratóriumban.

Bár az esetek továbbra is nagyjából a megye ugyanazon részeire koncentrálódnak, így például Sátoraljaújhely és Sárospatak környékére erősen, egészen Göncig, Pányokig, Komlóskáig, Felsőbereckiig, Györgytarlóig, illetve a Tisza mentén le végig, összpontosulva a Tokaj, Bodrogkeresztúr, Tarcal közötti területen.

Míg Sajóivánka környékén eddig több beteg állatot találtak, most számuk megszaporodott Kazincbarcika illetékességi területén is. Sőt, két elhullott állatról Miskolcon is bebizonyosodott a betegség. December 27-én a Miskolctapolca és Görömböly „alatti” részen, míg január másodikán a Bükkben, Lillafüred felett egy korábban talált vaddisznótetemből vett mintából mutatták ki a betegséget. Egy Lyukóbánya és Sajóbábony között talált elhullott állatból is kimutatták az ASP-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában